Budi dio naše mreže
Izbornik

U Slovačkoj pripreme za Godinu kršćanske kulture

Bratislava (IKA)

U Slovačkoj su počele pripreme za treću u nizu „Godinu kršćanske kulture“, koja ima za cilj svjedočenje o prožetosti slovačkog društva kršćanstvom, objavio je Kathpress.

„Godina kršćanske kulture“  počet će 5. srpnja, na blagdan svetih Ćirila i Metoda, a završit će na isti nadnevak godinu dana kasnije.

Slovački vojni ordinarij František Rábek, koji obnaša i dužnost predsjednika vijeća Slovačke biskupske konferencije za znanost, obrazovanje i kulturu, predstavio je u Bratislavi projekt „Godine kršćanske kulture“ zajedno s biskupom Evangeličke Crkve i predsjednikom Ekumenskog vijeća Crkava Ivanom Elkom. Predstavljanje je održano u okviru tradicionalne dodjele nagrade Fra Angelico Slovačke biskupske konferencije.

Geslo treće u nizu „Godine kršćanske kulture“, koja se održava u znaku 1.160. obljetnice dolaska svetih apostola Ćirila i Metoda na slovačko tlo 863. godine, glasi „Primjer svjedoka vjere – nadahnuće za sadašnjost“.

Prva „Godina kršćanske kulture“ upriličena je 1999. uoči Svete godine 2000., a druga 2010. Sljedeća „Godina kršćanske kulture“ trebala je biti deset godina kasnije, ali je zbog obilježavanja stote obljetnice osnutka Slovačkog narodnog kazališta 2020. i pandemije 2021. odgođena za ovu i sljedeću godinu.

Tim se projektom želi „ne samo kršćansku kulturu učiniti vidljivom, nego i pokazati i širiti kulturu života“, pojasnili su organizatori. „Godina kršćanske kulture“ obuhvatit će sva područja kulture, a projekt financijski podupire slovačka vlada.

Matica slovačka, koja sudjeluje u pripremi projekta, u najavi „Godine kršćanske kulture“ priopćila je kako je „sve najbolje u kulturi našega naroda na određeni način povezano s kršćanstvom“.

Ključne riječi:
kršćanstvo kultura slovačka