Budi dio naše mreže
Izbornik

U Solinu otvorena izložba fotografija o misionaru o. Anti Gabriću

Solin (IKA)

Izložba fotografija o životu i radu najpoznatijega hrvatskoga misionara oca Ante Gabrića pod naslovom „Tamo gdje palme cvatu“ autora Zvonimira Atletića otvorena je u srijedu 29. lipnja u solinskoj galeriji Zvonimir.

Izložbu su priredili Zaklada otac Ante Gabrić, Hrvatski fotografski centar i Javna ustanova u kulturi „Zvonimir“ Solin uz svesrdnu pomoć župe Gospe od Otoka u Solinu te pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Indije.

O izložbi, njezinu projektnomu putu, ocu Anti Gabriću i Zakladi govorili su Mario Matijević u ime Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ Solin, Ivan Ugrin i Violeta Oršulić u ime Zaklade.

Uvodnim obraćanjem istaknuto je kako je jedan od temeljnih ciljeva izložbe buđenje istinskoga hodočasničkoga puta kojega je po hrvatskim svetištima diljem Domovine prošao otac Ante Gabrić. Njegovi posjeti solinskomu prasvetišu još su živi u sjećanjima sudionika velike proslave jubilejâ Crkve u Hrvata godine 1976., a njegove propovijedi i poruke s Gospina Otoka danas više no ikad pozivaju na istinitost kršćanskoga življenja.

Govoreći o izložbi i autoru fotografija Ivan Ugrin je istaknuo kako je autor 1977. upoznao i fotografirao Majku Tereziju i oca Antu Gabrića u njihovim misijama u gradovima Kolkata i Maria Polli. Otad su se više puta sreli dok ih je pratio na njihovim putovanjima u Hrvatskoj i Indiji, dokumentirajući njihov rad i život u Hrvatskoj i Indiji. Atletić je vjerojatno fotograf koji je najčešće bio u mogućnosti dokumentirati njihov rad s bolesnim i siromašnim ljudima u njihovim misijama. Ugrin je nadalje zaključio kako je jedan od ciljeva izložbe koja „hodočasti“ po domovinskim svetištima i župama i upoznavanje javnosti s procesom beatifikacije oca Ante Gabrića.

Violeta Oršulić govorila je o radu Zaklade koja je kao neprofitna organizacija osnovana s ciljem širenja pobožnosti prema slugi Božjemu ocu Anti Gabriću, oživljavanju misijskih postaja koje je za svoga života i rada osnovao u Bengaliji, najsiromašnijemu dijelu Indije. Oršulić je istaknula kako je krajnji cilj ovoga djelovanja u misijskim postajama pružanje pomoći siromašnim obiteljima u obrazovanju njihove djece preko projekta kumstva „Palma“, a potom u osposobljavanju odraslih za život kroz revitalizaciju zanatskih radionica koje je organizirao o. Ante. Obnovljena župna kuća u Mariapoliju uskoro će postati volonterski centar „Tamo gdje palme cvatu“ kako bi se kroz volontiranja pomoglo misijskim postajama, Misionarkama ljubavi Majke Terezije u Kolkati i Mariapoliju te omogućilo dodatne vidove volontiranja u različitim projektima Zaklade.

Rodna kuća o. Ante Gabrića u Metkoviću u projektu koji Zaklada provodi s Družbom Isusovom postat će Spomen kuća, tematski muzej te duhovni centar. Djelovanje Zaklade usmjereno je između ostaloga i uskomu povezivanju Hrvatske i Indije temeljenomu na onomu povijesnom podržavanju Gabrićevih misija domovinske i iseljene Hrvatske, zaključila je Violeta Oršulić pozvavši na praćenje i podršku rada Zaklade, a sve s ciljem ispravnoga valoriziranja života i djela oca Ante Gabrića, velikoga zaštitnika i zagovornika.

Ključne riječi:
izložba o. Ante Gabrić Solin