Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu završila trodnevna duhovna priprava na blagdan Presvetog Srca Isusova

Split (IKA)

Trećega dana trodnevnice Presvetom Srcu Isusovu na Visokoj u Splitu, u četvrtak 10. lipnja, misu je predvodio don Nikola Šakić, nadbiskupov osobni tajnik i bilježnik Nadbiskupskog ordinarijata, u suslavlju župnika don Bože Plazibata.

Tumačeći u propovijedi Isusove riječi o pravednosti, don Nikola vjernike je pozvao da žive Božju ljubav, jer Bog ljubavi nadvisuje svaku ljudsku pravednost. „Danas se postavljaju pitanja, ima li pravednosti u ovom svijetu? Tko je pravedan? Što je pravednost, i što je pravednost za nas? Pravednost je dati nekome što mu pripada po Zakonu. Tumačeći pravednost sa Zakonom, pravedno je da imam plaću, godišnji odmor, da moj trud bude priznat i vrednovan… To su naša vlastita ljudska razmišljanja o pravednosti. Ali, Isus ne uspoređuje našu pravednost, nego, pravednost pismoznanaca i farizeja, te kaže, ako naša pravednost ne bude veća od njihove, nećemo vidjeti kraljevstvo Božje.

Kako, sad to? Oni su bili elita onog vremena i svaki su trenutak provodili s Bogom. Život im je bio ispunjen isposništvom – izvanjskim, čini li su i nastojali biti pravednost svetosti, a Isus kaže da naša pravednost mora biti veća. Kakva je to pravednost na koju nas Isus poziva“, upitao je don Nikola. „To je pravednost srca. Isus cilja na ljudsko srce, a ne na izvanjsko, farizejsko i zato što je naša pravednost, pravednost egoizma, sve podrediti sebi. Ako su nam date zasluge, koje nam ne pripadaju, mi ćemo ih uzeti. Sve su naše pravednosti usmjerene samo na nas. Ali, kako ćeš se spasiti ako ti je srce pokvareno. Može te spasiti samo Spasitelj koji ti dolazi u susret u euharistiji.

Isusova pravednost je ljubav, Isus sve čini iz ljubavi. Utjelovio se iz ljubavi, odlazi na križ, ostavlja nam euharistiju…, sve čini iz ljubavi. To je nova pravednost, i veća je od svih pravednosti pismoznanaca i farizeja, jer oni nisu imali ljubav u srcu, istaknuo je propovjednik, upitavši sebe i vjernike „je li moguće danas živjeti tako od pravednosti Ljubavi? Gotovo je nemoguće, ali Crkva nudi lijek i kanonizira svece da nam pokaže da je svaki od njih živio svoju ljubav, te bi i danas jednog htio staviti pred vas.

Nalazimo se u njegovoj Godini. Biblija kaže za njega da je pravednik. To je Sv. Josip koji je živio u skladu s Božjom voljom. Josip se izlaže poruzi svijeta, uzima trudnu Mariju, nije joj po zemaljskoj pravednosti rekao „odlazi, niti ju je otpustio“. Josipova pravednost je pravednost Ljubavi, o kojoj nam Isus danas govori u Evanđelju, i ako živimo tu pravednost Ljubavi, njegujemo Ljubav, nećemo biti podvrgnuti ni sudu, ni vijeću ni ognju paklenomu, rekao je don Nikola.

Ako Isusova ljubav uđe u naša srca, a za to je dovoljna samo želja srca za pravednošću, jer Bog nam otvara svoje srce i pomalo nas uvodi da živimo po Isusovu srcu – ona je simbol naše ljubavi, tada se ne moramo bojati. „Kako je teško otvoriti srce Gospodinu, živjeti s Gospodinom, s koliko ljudi ne pričam, naša pravednost je egoizam – pakao, radikalna odvojenost od drugoga, živim sam, to je pakao i takvim životom smo se već na zemlji isključili iz kraljevstva Božjeg“, zaključio je don Nikola, pozvavši okupljene vjernike, da se odreknu egoizma i otvore svoje srce Isusu u euharistiji.

Na kraju mise bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a prije mise moljena je krunica.