Budi dio naše mreže
Izbornik

U srijemskoj katedrali upriličena molitva za mir u Ukrajini

Srijemska Mitrovica (IKA)

Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metoda, koju čine katoličke biskupije u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji, u petak 31. ožujka priključila se međunarodnom Euharistijskom lancu molitve za mir u Ukrajini i prestanak ratnih sukoba na Istoku Europe.

Na svim misama u župama Srijemske biskupije toga se korizmenog petka molilo za mir, a središnje slavlje održano je u katedrali Sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

Na prijepodnevnom misnom slavlju na kojem su se okupili brojni vjernici, uz predvoditelja, generalnog vikara Josipa Ivešića, domaćeg župnika Eduarda Španovića, kancelara Srijemske biskupije Tomislava Lasića, pridružio se i srijemskomitrovački grkokatolički župnik, i sam porijeklom Ukrajinac, o. Igor Vovk, svećenik Grkokatoličke eparhije sv. Nikolaja. Otac Vovk pozvao je sve na intenzivnu i zaufanu molitvu za prestanak ratnih stradanja u njegovoj Domovini, te umjesto molitve vjernika predmolio Ekteniju za mir.

Nakon pričesti molili su Papinu molitvu „Oprosti nam rat, Gospodine“, a korisnici dnevnog centra Caritasa „sv. Anastazija“ iz Srijemske Mitrovice sudjelovali su izradivši i plakat s njihovom molitvom. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora predvođeni s. Cecilijom Tomkić.

Večerenje koncelebrirano misno slavlje, koje je kao delegat srijemskih biskupa predvodio domaći župnik Španović, također je bilo u znaku te molitve i poticaja, a propovijedao je o. Vovk. Molitvu u obliku pjesme su na svome jeziku izvele Ukrajinke u Srijemskoj Mitrovici.

Župnik Španović je potaknuo okupljene vjernike da nastave svoju žarku molitvu na tu „toliko važnu i potrebnu nakanu, osobito u najsvetijim danima koji slijede“.