Budi dio naše mreže
Izbornik

U Srijemskoj Mitrovici proslavljen spomendan svete Majke Terezije iz Kolkate

Srijemska Mitrovica (IKA)

U subotu, 5. rujna u župnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici euharistijskim slavljem proslavljen je spomendan svete Majke Terezije iz Kolkate.

Euharistijsko slavlje je predslavio župnik mons. Eduard Španović, uz suslavljenje vlč. Ivice Zrno, župnika u Laćarku.

U uvodnom dijelu euharistijskog slavlja, mons. Eduard Španović, pozvao je okupljenu zajednicu da se svi ugledamo u svijetli primjer ove duhom velike žene, koja se svojim životom, iz ljubavi prema Bogu, posvetila bližnjem ovdje na zemlji, te nam na taj način pokazala put one prave i djelotvorne ljubavi. Kako je danas i prva subota, na osobit način molimo Gospodina da nas blagoslovi sa što više ovakvih duhovnih zvanja.

Mons. Eduard Španović se u prigodnoj homiliji kratko prisjetio života i važnih životnih točaka svete Majke Terezije istaknuvši da nam njezin životni primjer i danas živo progovara.

Sveta Majka Terezija iz Kolkate nije bila žena visoka stasom, ali je bila žena koju s pravom nazivamo velika žena. Razlog te veličine su njezina djela, koja nikada nisu izgubila svoj prvotni sjaj. Razlog tome motiv koji ju je pokretao i poticao na ta djela – ljubav prema Bogu. Uistinu, zadivljuje nas njezino držanje i njezin stav prema životu i čovjeku, a o tome nam svjedoči njezino skromno i ponizno držanje u trenutku primanja Nobelove nagrade za mir 1979.

To je opet potvrđeno i prilikom njezinog predstavljanja na zasjedanju u Ujedinjenim narodima, kada ju je Perez de Cuellar predstavio riječima: „Predstavljam vam najmoćniju ženu na svijetu. Ona uistinu predstavlja Ujedinjene narode jer je u njezinu srcu trpljenje tolikih ljudi.“ Na to je ona skromno odgovorila da je ona „samo siromašna žena koja moli, a upravo po molitvi Gospodin mi stavlja u srce ljubav kako bih mogla ljubiti siromašne“.

Uistinu, pred nama je primjer žene vjernice koja nije bila velika stasom, ali veoma velika vjerom, djelima i ljubavlju. A izvor svega toga je, nitko drugi nego sam Bog. Taj primjer trebamo svi nasljedovati, poručio je mons. Eduard Španović.

Na kraju euharistijskoga slavlja, mons. Eduard Španović je posebno pozdravio djelatnike i župnog Caritasa i korisnike Caritasovog dnevnog centra za osobe s mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama „Sveta Tereza“, koji su se okupili u crkvi u želji da proslave svoju nebesku zaštitnicu. U tome duhu su ukrasili i prostor ispred oltara izloživši sliku sa svojom nebeskom zaštitnicom, te radove koje prave u Caritasovom dnevnom centru.