Budi dio naše mreže
Izbornik

U Srijemskoj Mitrovici proslavljen spomendan sv. Antuna Padovanskoga

Srijemska Mitrovica (IKA/TU)

Spomendan sv. Antuna Padovanskoga u Katedralnoj župi sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je u ponedjeljak 13. lipnja svečanim misama koje je predslavio, srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

U homiliji mons. Španović istaknuo je da „upravo sveti Antun može poučiti pravim vrijednostima kršćanskog života i istinskom putu svetosti. Danas se u našem Gradu događa nešto veličanstveno. Nepregledna je rijeka ljudi koja iz minute u minutu ulazi u dvorište i pobožno staje pred kip ovog tako dragog sveca da bi ga zamolili za zagovor i pomoć na životnom putu. Osobito mi je drago što vidim veliki broj obitelji koje se zajednički okupljaju u našem dvorištu i koje se pobožno mole i slave euharistiju.“

Na spomendan sv. Antuna organizirana je i prigodna pobožnost njemu u čast, kao i tradicionalni blagoslov djece i ljiljana. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da se djeca rado odazivaju na blagoslov, te traže zagovor dragog im sveca. U Župi sv. Dimitrija žive brojna malena djeca koja ne mogu samostalno doći na blagoslov, pa ih roditelji donose, te tako cijele obitelji dolaze zatražiti blagoslov. Tako je bilo i ove godine. Na blagoslovima uz obje slavljene mise je sudjelovalo oko 290 djece.

Uz mons. Španovića prijepodnevnu misu suslavio je župnik iz Vrpolja vlč. Mario Paradžik, nekadašnji pastoralni suradnik u Srijemskoj Mitrovici, a večernju misu suslavio je župnik u Laćarku vlč. Ivica Zrno, sadašnji pastoralni suradnik u Srijemskoj Mitrovici.

Kao i prijašnjih godina, od ranih jutarnjih sati, a osobito nakon misa brojni vjernici čekali su da bi došli pred kip svetog Antuna te se zadržali u osobnoj molitvi. Prema njihovim svjedočanstvima molili su se na različite osobne nakane, među kojima se može izdvojiti molitva za blagoslov i zdravlje vlastite obitelji.