Budi dio naše mreže
Izbornik

U Srijemskoj Mitrovici započele duhovno-katehetske večeri „Obnova kršćanskog nauka“

Srijemska Mitrovica (IKA)

Prva duhovno-katehetska večer u nizu „Obnova kršćanskog nauka“ održana je u Srijemskoj Mitrovici u utorak, 8. ožujka 2022. u Katedralnoj župi sv. Dimitrija.

Večer je započela pobožnošću križnog puta, a nastavljena je euharistijom, koju je predslavio srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović. Nakon naviještenog Evanđelja uslijedila je prigodna homilija. Homilijama će tema pojedine večeri davati usmjerenje.

Prve večeri mons. Španović govorio je o temeljima kršćanstva koje, kako je naglasio, treba tražiti u vjerovanju.

„Što je vjera, kako najbolje govoriti o njoj? Kada je riječ o vjeri i vjerovanju kao najbolje usmjerenje vidim u tri radnje: prihvatiti/vjerovati, vršiti i koristiti. Prihvatiti, tj. vjerovati sve ono što nam Bog objavljuje, vršiti zapovijedi koje nam Bog daje i koristiti se svim sredstvima kako bi se spasili“, rekao je.

„Možda će se pojaviti pitanje gdje se to sve može naći? Bog nam se objavljuje i potiče nas da Ga tražimo, na osobit način u Svetom Pismu. U njemu možemo naći i Njegove zapovijedi. A ni sredstva za Spasenje nisu daleko od nas. To su sakramenti koji su nam tako bliski“, poručio je mons. Španović.

Duhovno-katehetske večeri, koje su započele u prvom tjednu korizme imaju za cilj obnovu kršćanskog nauka, kako i sam naziv svjedoči, te učvršćivanje vjernika u nauku da on ne bi ostao na razini davno naučenog vjeronaučnog sadržaja. Nadalje, cilj im je poticanje vjernika da bi dublje živjeli i svjedočili vjeru.

U srijemskomitrovačkoj Župi sv. Dimitrija te večeri organiziraju se svakih pet godina.