Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici otvorena izložba „S Božjom pomoći“

Zagreb (IKA)

Izložba „S Božjom pomoći“, koja se tradicionalno priređuje u okviru proslave Dužijance, otvorena je 25. srpnja 2022. u Subotici.

Program otvorenja započeo je u Pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici gdje su nazočni imali prigodu poslušati stručno izlaganje i pogledati videoprezentaciju Jozefine Skenderović. Tema ovogodišnje izložbe je „Krune subotičke Dužijance“. Krune od slame, naime, popratni su, sastavni i neizostavni dio svake Dužijance.

Najstarija sačuvana kruna datira iz 1925. godine i čuva se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a djelo je Đule Prćić iz Male Bosne. Najveću, pak, zbirku kruna posjeduje Dijecezanski muzej Subotičke biskupije, koji je za tu prigodu otvorio svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima.

Krune su u muzeju posložile i popratnim tekstovima i potpisima za ovu izložbu obogatile Jozefina Skenderović, Marija Rukavina, Katarina Skenderović i Ivana Piuković. Organizatori izložbe „S Božjom pomoći“ su UBH „Dužijanca“ i KD „Ivan Antunović“, a pokrovitelji Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izložba se može pogledati do 5. kolovoza, radnim danima, od 10 do 12 sati na adresi Trg svete Terezije 3 u Subotici (ulaz od strane katedrale).