Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici slavljena misa povodom deset godina pontifikata Pape Franje

Subotica (IKA)

Na dan 10. obljetnice izbora Pape Franje, u ponedjeljak 13. ožujka, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas predvodio je misu u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

U suslavlju su bili svećenici iz Subotice. Mons. Fazekas je na početku propovijedi rekao da svi prisutni sigurno mnogo toga znaju o Papinom životnom putu i vjerojatno im je poznato i to na što je on kao vrhovni poglavar Crkve stavio naglasak u svom pontifikatu. Po nekom svjedočanstvu, kada je on bio izabran za papu, jedan od kardinala ovako mu se obratio: „Nemoj zaboraviti naše siromahe!“ I zaista, kao i sv. Franjo Asiški, koga je za svog nebeskog zaštitnika uzeo, posebnim se osjećajem i osobitom solidarnošću pokazuje izuzetnu brigu za siromašne ljude bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, istaknuo je mons. Fazekas.

Svom svojom snagom želi zaista ostvariti onu Isusovu poruku: „Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40), podsjetio je te dodao da je papa Franjo 2017. ustanovio Svjetski dan siromaha, koji se od tada slavi svake godine na 33. nedjelju kroz godinu, na nedjelju prije svetkovine Krista Kralja. Time je, istaknuo je, potaknuo sve kršćanske zajednice da postaju sve više konkretni znak Kristove ljubavi prema posljednjima i najpotrebnijima. Na kraju propovijedi mons. Fazekas poželio je dobro zdravlje papi Franji i da uvijek bude živi i vidljivi znak te neumorni promicatelj jedinstva Katoličke Crkve u istini i ljubav i da apostolskim žarom i hrabrošću nastavlja naviještati Evanđelje ovome svijetu.

Podsjećamo, Tiskovni ured Subotičke biskupije je na svojim službenim društvenih mreža od 11. ožujka pripremio prigodne sadržaje povodom 10. obljetnice izbora Pape Franje, istaknuvši najbitnije točke Papina djelovanja za svaku godinu, počevši od 2013. godine. Tom prilikom su, uz kolaž fotografije, objavljena njegova pisma, misli i homilije, osvrt na njegova apostolska putovanja, kao i molitve, s ciljem da se se svi prisjete njegovih djela koje je učinio kroz proteklih deset godina, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.