Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici služena misa za papu emeritusa Benedikta XVI.

Subotica (IKA)

Dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas predvodio je u srijedu 4. siječnja misu zadušnicu za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

U suslavlju je bilo tridesetak svećenika, a na misi je bilo i mnoštvo vjernika iz Subotice i okolice. „Zasigurno, ovaj je svijet izgubio velikana, najvećeg umnika 20. i 21. stoljeća u osobi pape emeritusa Benedikta XVI. Njega slobodno možemo ubrajati među najveće teologe naše Crkve, i možemo ga postaviti uz bok svetog Augustina, pape Lava Velikoga i svetog Tome Akvinskog. Zato se nadamo da će ga naša Crkva ne samo proglasiti svecem, nego i crkvenim naučiteljem“, rekao je mons. Fazekas u uvodu homilije.

„Dubina njegove misli čvrsto je ukorijenjena na Svetome pismu i crkvenim ocima. Njegove su riječi uvijek bile hranjene dubokom vjerom, usrdnom molitvom, pomnom brižljivošću i ljubavlju prema Bogu i prema svojim bližnjima“, naglasio je.

Ističući da je jedna od najvećih odlika pape Benedikta bila njegova uljudnost u susretu s ljudima, mons. Fazekas je spomenu pohod Benedikta XVI. Hrvatskoj. „Ne mogu nikada zaboraviti kad se u svom pohodu Hrvatskoj 2011. susreo s mladima na glavnom trgu u Zagrebu. Tom je prigodom prišao jednom bolesnom mladiću, koji je bio kolicima, i srdačno ga pozdravio. Sigurno ga je ovim postupkom u duši utješio. Mnogi svjedoče da je njihov susret s njim ostavio duboki, neizbrisivi trag. Osjetili su da su pred Božjim čovjekom. Bivši se papa uvijek usredotočio na osobu s kojom je razgovarao. Sav se predao čovjeku, kao da je taj, u tom trenutku, bio najvažniji“, istaknuo je.

„Prema svjedočanstvu nadbiskupa Georga Gänsweina, papine posljednje riječi su bile: Gospodine, volim te! Uistinu, njegov cijeli život obilježavala je ljubav prema Bogu i prema bližnjima. Nadamo se da će ga Gospodin primiti u svoje naručje kao vjernog i poniznog radnika Božjeg vinograda“, zaključio je mons. Fazekas, a izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.