Budi dio naše mreže
Izbornik

U varaždinskoj katedrali proslavljeni romski blaženici Ceferin Yimenez Malla i Emilija

Varaždin (IKA )

Romski blaženici Ceferin Yimenez Malla i Emilija svečano su u subotu 6. listopada proslavljeni u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo euharistijskim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma.

Biskup je predvodio slavlje u koncelebraciji s kanonikom Stolnog kaptola preč. Marijom Kopjarom, povjerenikom Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije vlč. Damirom Slamekom, fra Vjekoslavom Kocijanom iz varaždinskog samostana sv. Ivana Krstitelja te biskupovim tajnikom vlč. Markom Domiterom. U uvodu mise biskup Mrzljak poručio je kako na poseban način žele moliti zagovor romskih blaženika koji su za vrijeme progona vjere podnijeli mučeničku smrt. „Blaženi Ceferin i Emilija ostali su čvrsti u vjeri. Sada su proslavljeni u Nebu, a ondje više nema podjele po nacijama, tamo smo svi Božja djeca. A to želimo biti i mi ovdje na zemlji. Želimo pokazati kako smo svi pred Bogom braća i sestre“, rekao je biskup.

U homiliji govorio je o molitvi kao načinu povezivanja čovjeka s Bogom, istaknuvši da molitva nije samo izgovaranje riječi, već je važno da srce i razum budu uzdignuti Bogu. „Zato molitva može biti u tišini, bez riječi. Najbolja molitva sigurno je euharistija kada se sastanemo oko oltara slušajući Božju riječ i slaveći Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. To je najuzvišenija molitva. Apostoli su zamolili Isusa neka ih nauči moliti, na što ih je on naučio molitvu Očenaša. To je velika stvar i za nas, jer znamo da naš Bog nije neki daleki i nepoznati Bog, već da nam je On Otac, a mi smo braća i sestre. U molitvi Očenaša možemo prepoznati kako trebamo živjeti kao vjernici, kao djeca nebeskog Oca“, poručio je biskup.

Istaknuo je pritom važnost krunice, čija molitva nije samo ponavljanje riječi, već razmišljanje o otajstvima naše vjere. A to su na najbolji način pokazali romski blaženici Ceferin i Emilija, koji su bili gotovo nepismeni, ali itekako su znali moliti i biti čvrsti u vjeri. Nisu se htjeli odreći svoje vjere, zbog čega su i podnijeli mučeničku smrt. Oni su bili mučenici krunice, a listopad je mjesec molitve krunice. Zato nam to dvoje mučenika mogu biti uzor i primjer molitve. Kada tako molimo, naša vjera nije više uspomena ili sjećanje, već zaista postaje život, poručio je biskup Mrzljak.

Pjevanje na misi predvodio je Zbor župe Pohoda Blažene Djevice Marije Macinec pod vodstvom orguljašice Ivane Krznar te katedralnog orguljaša Višeslava Jaklina, a nakon misnog slavlja upriličen je nastup Dječjeg zbora Osnovne škole Petrijanec pod vodstvom dirigentice Melite Bešvir te predstavljanje zanimljivih crtica iz životopisa romskih blaženika Ceferina Yimeneza Malle i Emilije.

Uime Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije svima se na kraju obratila tajnica Povjerenstva Kristina Čačić. Zahvalila je svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se kroz organizacijski dio posla ostvari to okupljanje. „Hvala svima koji ste došli u varaždinsku katedralu s područja raznih župa diljem naše biskupije, a u kojima živite bilo u romskim naseljima ili integrirani u ostala naselja sa stanovnicima većinskog naroda. Kao sugrađani i kao učenici Isusa Krista svi smo pozvani u miru zajednički živjeti i dijeliti istu sudbinu koja neka bude obilježena strpljivom ljubavlju koja, po riječima svetoga Pavla: ‘Ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi’“, poručila je Čačić. Svečani program završen je molitvom koju je predvodio vlč. Slamek, dok je završni blagoslov na sve zazvao biskup Mrzljak.