Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu održano ekumensko slavlje na liturgijski spomen sv. Grgura Narekacija

Vatikan (IKA)

Nakon što je objavljena Odluka pape Franje da se na dan 27. veljače u Opći rimski kalendar upiše liturgijski spomen svetoga Grgura Narekacija, opata i crkvenog naučitelja, Kongregacija za istočne crkve i Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Armenije pri Svetoj Stolici, priredili su u Vatikanu u subotu 27. veljače misu i ekumensko slavlje.

Prefekt Kongregacije za istočne crkve kardinal Leonardo Sandri slavio je prije podne misu u Bazilici svetog Petra, nakon čega je uslijedila ekumenska molitva kod kipa svetog Grgura Narekacija kojeg je 2018. godine papa Franjo blagoslovio u Vatikanskim vrtovima.

Kip svetoga Grgura Narekacija u Vatikanu. Foto: Vatican Media

S kardinalom Sandrijem koncelebrirali su Lévon Bogos Zékyian, carigradski nadbiskup za Armene i papinski delegat za Armensku mehitarističku zajednicu, te tajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana Brian Farrell.

„Dimenzija vjere ne predstavlja simbol ili identitet, nego izražava odnos koji je jednoga dana osviješten da bi se potom svakoga dana životom iskazivao“. Rekao je to kardinal Leonardo Sandri u homiliji na misi koju je predvodio u vatikanskoj bazilici, na prvi liturgijski spomen svetoga Grgura Narekacija, opata i crkvenog naučitelja. „Svojim nas svjedočenjem on [sv. Grgur] zapravo pita želimo li biti kršćani samo po imenu ili po drevnoj tradiciji odnosno zašto danas želimo biti Gospodinovi učenici, kao što je to on bio, postavši učitelj mudrosti i nauka. Mudrost je to koju ne daju rijeke tinte koje je upotrijebio pri pisanju svojih djela, nego iskustveni doživljaj Krista izliven na stranice koje je sastavio“, rekao je kardinal Sandri.

Zadržavajući se na svjedočenju svetoga Grgura, kardinal Sandri je ponovio da nas „kao naučitelj uči da je istinska mudrost ostati njegovim učenicima“. Govoreći, nadalje, o kršćanima s Istoka i Zapada, kardinal je pozvao da „probudimo vlastita srca za nadu, ponovno otkrivajući dar vjere i živeći ga kao poziv koji pruža mogućnost svjedočenja“.

Ekumensku molitvu predvodio je predstavnik Armenske apostolske Crkve u Rimu nadbiskup Khajag Barsamian, zajedno s predsjednikom Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinalom Kurtom Kochom.