Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu počelo suđenje kardinalu Becciuu zbog ilegalnog poslovanja

Vatikan (IKA)

Suđenje kardinalu Giovanniju Angelu Becciuu i devetero suoptuženika, zbog pronevjere sredstava Državnog tajništva Svete Stolice, počelo je u utorak 27. srpnja u Vatikanu, objavio je Vatican News.

Prvo ročište, kojim je predsjedao predsjednik Suda prve instance Vatikanskoga Grada Giuseppe Pignatone, trajalo je sedam sati. Pojavila su se samo dvojica od desetoro optuženih – kardinal Becciu i mons. Mauro Carlino. Prisustvovalo je i tridesetero odvjetnika, policajaca i novinara.

Broker Gianluigi Torzi opravdano je izostao. Nisu se pojavili bivši predsjednik AIF-a René Brülhart, broker Enrico Crasso, bivši ravnatelj AIF-a Tommaso Di Ruzza, menadžerica Cecilia Marogna, broker Raffaele Mincione, odvjetnik Nicola Squillace i bilježnik u Državnom tajništvu Fabrizio Tirabassi.

Nekadašnjeg zamjenika državnog tajnika Svete Stolice kardinala Becciua, njegovog tajnika mons. Carlina i ostale optuženike tereti se za ilegalno poslovanje tj. novčanu pronevjeru, zlouporabu položaja, iznudu, korupciju, prijevaru, pranje novca, krivotvorenje dokumenata, kršenje povjerljivosti, podmićivanje i bespravno stjecanje imovine. Dio optužbi odnosi se i na slučaj kontroverzne kupovine nekretnine u londonskoj Sloane aveniji.

Sudac Pignatone na početku je obavijestio o produljenju roka za podnošenje dokaza i zahtjeve obrane. Zatim su uslijedile intervencije branitelja.

Nakon toga sudac je povukao uhidbeni nalog za Raffaelea Mincionea te je uvažio optužni prijedlog za sedmero odsutnih optuženika.

Kardinal Becciu je na kraju ročišta rekao da je uvijek bio poslušan Papi koji ga je poslao na suđenje, dodavši da je miran.

„Imam povjerenja da će suci moći dobro sagledati činjenice i moja velika nada je sigurnost da će uvidjeti moju nevinost“, rekao je.

Također je kazao da je naložio svojim odvjetnicima da podignu tužbu protiv mons. Alberta Perlascua i Francesce Immacolate Chaoqui zbog klevete.

Prvo ročište održano je u Vatikanskim muzejima jer Vatikanska sudnica nije dovoljno velika s obzirom na protuepidemijske mjere.

Suđenje će se nastaviti 5. listopada, objavio je Vatican News.