Budi dio naše mreže
Izbornik

U zadarskom sjemeništu „Zmajević“ proslavljena svetkovina Bezgrešnog začeća BDM

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u subotu 8. prosinca zadarski nadbiskup Želimir Puljić tradicionalno je predvodio misno slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru u kojem su sudjelovali sjemeništarci i njihovi odgojitelji.

Za tu je liturgijsku svetkovinu nadbiskup rekao da je „događaj povijesti spasenja i povelja o ljudskoj časti i dostojanstvu. “Neka je blagoslovljen Bog koji nam je dao ovaj blagdan, stvorio i od grijeha očuvao Blaženu Djevicu Mariju. Neka je blagoslovljena i Marija koja je spremno surađivala u djelu spasenja, pa je i nama omogućila zaslugom njenog Sina postati djecom Božjom“, rekao je mons. Puljić, dodavši da je tu svetkovinu 1476. g. utemeljio papa Siksto IV., a dogmu o tome 8. prosinca 1854. g. proglasio je papa Pio IX.

„Bezgrešna je veličanstvena duga mira koja se pojavila nakon općeg potopa kao jamstvo da će se čovjek izmiriti s Bogom i opet postati odabrano dijete Božje. Kao sjajna zvijezda mora ona rasvjetljuje put u luku spasenja. Zbog toga je ona uz Isusa u središtu Crkve. Nju se štuje i doživljava kao mati koja nas njeguje, pazi i štiti“, rekao je nadbiskup. Arkanđeo Gabrijel rekao je za Mariju da je ‘puna milosti’ te je katolička teologija opisuje kao ženu koja je začeta bez grijeha kako bi mogla biti Spasiteljevom Majkom. „Tu vjersku istinu koju je Crkva tijekom stoljeća ispovijedala, proglasio je papa Pio IX. riječima da je ‘Preblažena Djevica Marija u trenutku svoga začeća, milošću i povlasticom Svemogućega bila očuvana od svake ljage istočnog grijeha’. Tako je postala zorom Novog zavjeta koja je davno naviještena na stranicama Knjige Postanka, kao ‘žena koja satire glavu zmiji’. Tu ženu opisao je Ivan u Otkrivenju u obliku znamenja na nebu: ‘Žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda’. S Marijom započinje novi, bolji svijet“, rekao je mons. Puljić.

Tu obećanu zoru spasenja proroci su naviještali kao djevičansku majku punu milosti i blagoslovljenu među ženama. Ona je ‘najveća novost pod suncem’ i ‘čudo nad čudesima’, pisao je Ivan Damašćanski. „Sveci, mučenici i naučitelji Crkve osobito su cijenili ulogu Marije u povijesti spasenja. Sv. Franjo Asiški naziva je vrhovnom glavaricom, a sv. Ivan Marija Vianney je isticao da ga u radu krijepi njegova Velika Gospođa. I mi smo kao narod osobito odani njeni štovatelji. Mariju valja ne samo štovati, diviti se njenom odabranju i suradnji u djelu spasenja. Mariju treba i nasljedovati u njenoj vjeri, molitvi, poniznosti i poslušnosti“, potaknuo je mons. Puljić.