Budi dio naše mreže
Izbornik

U zagrebačkoj katedrali slavljena misa u povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Zagreb (IKA)

U zagrebačkoj prvostolnici je u srijedu 15. siječnja slavljenja misa za Domovinu koju je predvodio rektor katedrale mr. Josip Kuhtić, a sudjelovali su ministar obrane i izaslanik Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, brojni hrvatski branitelji i stradalnici obrambenog domovinskog rata, kadeti Hrvatskoga vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, kadeti Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova RH, pripadnici Počasno-zaštitne bojne HV-a i okupljeni puk.

Misno slavlje u povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske podsjetnik je i zahvala za priznanje koje je Hrvatska primila 15. siječnja 1992., vođena politikom tadašnjeg hrvatskog vrha na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Dva dana ranije, 13. siječnja, Tiskovni ured Svete Stolice objavio je kako je predao službenu notu Zagrebu o priznanju i uspostavi diplomatski odnosa na razini dviju država.

“Vas dragi prijatelji pozdravljam u skrušenosti i poniznoj molitvi za našu Domovinu”, naglasio je rektor katedrale na početku misnog slavlja. Nakon uvodnog pozdrava poručio je da je trenutak međunarodnog priznanja RH obilježen pjesmom i zvonjavom crkvenih zvona. Okupljene je pozvao na molitvu za blagoslov Domovine i svih stanovnika koji stanuju u njoj, kako bi vladala dobrota, povjerenje, ljubav i pravednost.

Nakon čitanja Evanđelja po Marku (Mk 1, 29-39) mr. Kuhtić je započeo propovijed rekavši da je Hrvatska izraz najdubljih težnji Hrvata.

“Konačna ideja o neovisnoj državi Hrvatskoj potvrdila se u 20. stoljeću na tragičan i veličanstven način u ratu za oslobođenje od srpske agresije. Bez podrške građana država je ništa! Zar nismo naučili lekcije iz prošlosti? Kad ćemo shvatiti da kao cjelina nećemo biti jaki sve dok ne pridobijemo iskrenu podršku najmanjih i najslabijih u našem društvu, u našoj Domovini Hrvatskoj”, zapitao je rektor.

Predslavitelj se zatim prisjetio večeri priznanja RH, radosti i oduševljenja koje su pratile molitva i zahvala Bogu. Kao osobu Crkve koja je najviše pozivala na molitvu i upozoravala da je ovo tek početak puta istaknuo je kardinala Franju Kuharića.

“Država griješi kad ignorira vjeru većine svojih građana, ali i kada zanemaruje vjersku i svaku drugu raznolikost. U vjeri i raznolikosti izvor je snage i stabilnosti. Zanemarivanje vjere za državu može biti jednako pogubno poput zanemarivanja nacionalnih težnji vlastitih građana”, kazao je propovjednik.

Mr. Kuhtić nadalje je rekao da se Domovinu voli radom i poštenjem, a ne samo udaranjem u prsa. Zamolio je okupljeni puk Božji da takva bude i njihova molitva u kojoj se ne smije zaboraviti na branitelje koji su dali sve za našu Domovinu i koji su sada kod Boga u vječnosti, kao i na one koji su izgubljeni i ranjeni u Domovinskom ratu te njihove obitelji.

“Hrvatska himna je prije svega krasna ljubavna oda Hrvata svojoj Domovini i poticajna molitva. Riječi koje je zapisao August Šenoa ‘Ljubav prema Bogu, ljubav prema domovini, ljubav prema obitelji’, jamstvo su našeg opstanka, naše radosti, sreće i napretka. Neka to bude i naš vapaj Bogu za blagoslov naše Domovine i naše obitelji, zahvala Bogu za dar hrvatske domovine i slobode”, zaključio je mr. Kuhtić.

U izjavi za Informativnu katoličku agenciju i Hrvatski katolički radio predsjednik Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske Milan Zanoški naglasio je da su i ovaj dan došli vođeni slikom katedrale iz 1992. godine kada se na misnom slavlju okupilo nekoliko tisuća ljudi.

“Želimo i u burnim vremenima novije hrvatske povijesti istaknuti važnost zajedništva koje ostvarujemo dolaskom u zagrebačku prvostolnicu. Ako i nemamo ništa drugo, imamo dvije ruke koje trebamo sklopiti na molitvu i zahvalu Bogu na daru Domovine. Poruku upućujem svim generacijama Hrvata, onima koji žive u i izvan granica Hrvatske: ‘Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku nizašto'”, poručio je Zanoški.