Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu otvorena izložba "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac"

Zagreb (IKA)

Izložba radova Likovne kolonije sv. Jeronim "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac" otvorena je u četvrtak 21. ožujka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Nakon splitske i zagrebačka publika može vidjeti radove 24 poznatih hrvatskih umjetnika nastalih tijekom likovne kolonije održane krajem rujna na Marjanu. Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula da se likovi sv. Jeronima i Marka Marulića isprepliću kroz splitske i marjanske krajolike. “Umjetnicima koji su bili na koloniji na Marjanu, iskreno smo bili zavidni jer su taj komadićak arkadije imali prigodu uzeti na par dana sebi i kroz te vizure i poglede, kroz tu ljepotu, prenijeti nama svoje dojmove i impresije te ostaviti trag u vremenu, upravo kao i onaj koji ih je nadahnuo.” Ministrica je poimence zahvalila svim umjetnicima koji su ostvarili djela nadahnuta svetim Jeronimom, a to su: Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović.

Autor teksta izložbe Joško Belamarić istaknuo je kako je Marjan odvajkada bio sudbinski povezan sa Splitom i u imaginaciji Splićana oduvijek bio Sveta gora. Sjajnom je ocijenio zamisao da se Likovna kolonija “Sveti Jeronim” ostvari u prostoru ermitaža i oko ideja vezanih uz lik i djelo velikoga sveca.  Tijekom trajanja kolonije, umjetnici su dali svoj likovni prikaz sv. Jeronima, čime se željelo istaknuti važnost kulturnog i sakralnog nasljeđa te baštinjenja lika i djela zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije – sv. Jeronima. Djela s ove izložbe pokazuju da su mnoge ideje koje povezujemo s duhom života i djelovanja sv. Jeronima i danas aktualne, napomenuo je Belamarić.

Djela su nastala u povodu obilježavanja 30 godina osnutka Splitsko-dalmatinske županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Jeronima, kada su Splitsko-dalmatinska županija i Sveučilište u Splitu (Sveučilišna galerija) organizirali likovnu koloniju koja se održala 22. rujna 2023. godine na južnim obroncima Marjana, u okružju srednjovjekovne crkve sv. Jeronima. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban ocijenio je kako su umjetnici na “ovozemaljskom raju” na Marjanu dali sebe i tako donijeli ovaj opus o svetom Jeronimu.

Izložbu radova s Likovne kolonije sv. Jeronim „Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac“ moguće je razgledati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu do 4. travnja.

21.03.2024., Zagreb – U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici otvorena je izlozba radova Likovne kolonije sv. Jeronim pod nazivom Oprosti mi, Boze, jer sam Dalmatinac. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

21.03.2024., Zagreb – U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici otvorena je izlozba radova Likovne kolonije sv. Jeronim pod nazivom Oprosti mi, Boze, jer sam Dalmatinac. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL