Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba "Vrhunac baroknog poleta - Umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije"

Zagreb (IKA)

Izložba "Vrhunac baroknog poleta - Umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije” otvorena je u četvrtak 19. rujna u predvorju zagrebačkog Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, a postav izložbe može se razgledati u prostorima Domitrovićeve kule, Kaptol 31.

Moderator događaja mons. Nedjeljko Pintarić okupljene je pozvao na putovanje u Bedenicu, Brezovicu, Cernik, Čakovec, Čučerje, Gornju Jelensku, kao i mnoga druga mjesta u kojima je obitelj Straub ostavila svoj utisak.

“Mnogo toga je generacijama, kroz oltare, liturgijsku opremu i uređenje sakralnog prostora, crkva govorila naraštajima koji su gledali u te prikaze života i svetaca koji su pozivali na nasljedovanje”, istaknuo je mons. Pintarić.

Mons. Nedjeljko Pintarić / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Na zagrebačkoj izložbi predstavljena su djela članova obitelji Straub ostvarena tijekom 18. stoljeća u crkvama tadašnje velike Zagrebačke biskupije. U Domitrovićevoj kuli postavljene su fotografije oltara i ostalog crkvenog interijera iz Bedenice, Brezovice, Cernika, Čakovca, Čučerja, Gornje Jelenske, Hrvatske Kostajnice, Karlovca, Kloštar Ivanića, Kutine, Kuzmice, Lužnice, Marije Gorice, Pakraca, Prepolna, Svetog Petra Čvrstec, Taborskog, Trškog vrha nad Krapinom, Varaždina, Velike Ludine, Vugrovca i Zlatara.

Okupljenima su se obratili: pomoćni zagrebački biskup dr. sc. Ivan Šaško, ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše, pomoćni zagrebački biskup dr. sc. Ivan Šaško / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Postav izložbe nalazi se na nekoliko metara od lokacije otvorenja u Domitrovićevoj kuli. Govoreći o prostoru održavanja izložbe biskup Šaško naglasio je kako je to “iznimno lijep i skučen prostor koji traži širenje duha, provlačenje kroz pukotine smisla, uranjanje u kapljice detalja, zaustavljanje i zaljubljivanje bez objašnjenja.”

Na temu izložbe i baroka biskup Šaško kazao je i da oni koji ne razumiju razvoj elemenata u liturgijskome prostoru i ne mogu prodrijeti u teološka opravdanja za tadašnje poželjne arhitektonske i likovne forme, svakako će biti privučeni živošću kolorita i figura te detaljima koji u prvom dojmu mogu pobuditi čežnju, razigranost i maštovitost.

Također je naglasio da nam obitelj Straub onkraj kulturološke, pokazuje i zemljopisnu bliskost kojoj bismo kao Hrvati trebali posvetiti više pozornosti.

Ući u Domitrovićevu kulu, zastati pokraj pojedinih fotografija znači prihvatiti put u kojemu ćemo ispitivati tragove prema vječnosti”, istaknuo je pomoćni biskup zagrebački.

pom. biskup dr. sc. Ivan Šaško / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Projekt “Tragom umjetnosti obitelji Straub” usmjeren je istraživanju i promociji rada i djela članova kiparske obitelji Straub koji su tijekom 18. stoljeća djelovali na području današnje Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, ostavivši u naslijeđe kulturnu i sakralnu baštinu, osobito oltare i propovjedaonice, velike umjetničke vrijednosti.

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda naglasila je kako uz one praktične ciljeve poput znanstveno – stručne kontekstualizacije i katalogizacije umjetničkih djela obitelji Straub, izrade kataloga dostupnog na mrežnim stranicama projekta te monografije koja će 15. listopada biti predstavljena u Zagrebu, tijekom provedbe projekta radilo se i na nematerijalnim ciljevima.

“Radilo se na promišljanju o svim datostima potrebnima za očuvanje naše pokretne baštine, međudržavno povezivanje stručnjaka i institucija te na razmjeni i nadopunjavanju interdisciplinarnih znanja poduprtim informatičkim i komunikacijskim mogućnostima našeg doba”, istaknula je.

Ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše / Foto: Zagrebačka nadbiskupijanadbiskupija

Pleše je rekla kako bi sve  navedeno ostalo suhoparno, izvedeno jedino na tehničkoj razini da se projekt od samog početka nije temeljio na tri čvrsto povezana stupa.

“To su volja i želja da se iznađu načini za očuvanje naše baštine koji su primjereni vremenu u kojem živimo, vjera u naše baštinike i nepovratna ljubav”, kazala je Pleše.

Dodala je i kako su željeli baštinicima dati do znanja koliko je slojevita u svojoj važnosti i vrijednosti njihova baština. “Bez te spoznaje možemo biti sigurni da baštinu ne ostavljamo nikome. Ako spoznaja postoji, možemo biti sigurni da će ta nužna i izuzetno važna briga oko očuvanja baštine biti u više nego sigurnim rukama”, naglasila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ministrica Obuljen Koržinek prigodom otvaranja izložbe izrazila je veselje i zadovoljstvo te naglasila da je to posljedica više razloga.

“Ovih dana kao i cijeli ovaj mjesec obilježavamo Dane europske baštine, a diljem Hrvatske omogućujemo stručnjacima, onima koji čuvaju našu baštinu, ali i našim građanima da sudjeluju u različitim programima i projektima i da na takav način u jednom svečarskom tonu svjedočimo svemu onome dobrom što se zbiva u Hrvatskoj”, poručila je ministrica.

Dr. sc. Obuljen Koržinek kazala je i kako ovakvi projekti pokazuju zbog čega je kultura jedan od najvažnijih i najvitalnijih dijelova europskog projekta uoči zasjedanja Hrvatske Europskom unijom 2020. godine.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Komentirajući strah od Europe koji su hrvatski građani pokazivali tijekom pristupnog razdoblja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ministrica je rekla kako nismo izgubili ono što nas čini Hrvatima.

“U toj široj političkoj zajednici, kao i zajednici kultura, dobivamo mogućnost za svoju zajedničku povijest. Kroz jednu obitelj možemo vidjeti kako su naši narodi i naše kulture bile povezane, zajedničku povijest valorizirati, istraživati i prezentirati. Fascinantno je da toliki broj mjesta povezuje samo jedna obitelj (Straub)”, zaključila je ministrica.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Pavao Mašić, orguljaš zagrebačke crkve sv. Marka i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Anđeo koji poziva na nasljedovanje / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Izložba u Domitrovićevoj kuli / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Izložba u Domitrovićevoj kuli / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Izložba u Domitrovićevoj kuli / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Izložba u Domitrovićevoj kuli / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Izložba u Domitrovićevoj kuli / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Izložba u Domitrovićevoj kuli / Foto: Zagrebačka nadbiskupija