Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu predstavljena knjiga „Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“

Zagreb (IKA)

Knjiga autora Ivana Anđelića pod naslovom „Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ predstavljena je u četvrtak 29. veljače 2024. u dvorani Jure Petričevića u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Predstavljanje su organizirali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu, a o knjizi su, uz autora Anđelića, govorili biskup Pero Sudar, prof. dr. fra Marko Karamatić te župnik župa Obri i Solakova Kula don Marin Marić.

Projekt je pokrenut na inicijativu vrhbosanskog pomoćnog biskupa u miru Pere Sudara koji je poručio da je monografija namijenjena Klišanima i Neretvljacima “kao zov i podsjećanje da su ih ona zemlja i onaj kraj zadužili onim najvrjednijim, a to su njihovi životi”.

Knjiga „Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ puno je više od klasične župne monografije, ističe autor Ivan Anđelić, ujedno i ravnatelj Hrvatskoga leksikografskog instituta Bosne i Hercegovine. Sinteza je to, naglašava Anđelić, svega onoga što ovaj prekrasan i bogat kraj ima te prikazuje udio Hrvata u njegovom duhovnom i ukupnom razvoju.

Monografija je kratka povijest Klisa-Neretvice, jedinstveni višepredmetni udžbenik ovoga kraja, s naglaskom na hrvatsko i katoličko u njemu. U knjizi se nalazi i pregled zemljopisnih karakteristika i prirodnih ljepota, resursa, gospodarstvo, školstvo, zdravstvo, trgovina, turizam, etno muzikologija, kao i sve druge okolnosti u kojima su živjeli kršćani ovog kraja od prapovijesti do suvremenog doba. Kraj opisan u knjizi, po prirodnim resursima vode, šume, ruda, voćarstva i prirodnih ljepota ubraja se u najljepše i najbogatije dijelove BiH. Opsežna je to knjiga sa 720 stranica opremljena i s oko 400 fotografija  te 20 povijesnih i zemljopisnih zemljovida.

Autor napominje da se ove tri župe nalaze na lijevoj obali Neretve u konjičkoj općini i imaju površinu cca 300 km2, a prema službenom popisu stanovništva 1991. imale su oko 4.000 Hrvata katolika, dok je ukupan broj stanovnika, s druga dva naroda, bio oko 12.500 stanovnika. U knjizi su opisane i okolnosti pod kojima je došlo do iseljavanja stanovništva, od potapanja Jablaničkog jezera 1953. godine do posljednjeg rata u kojemu je najviše stradao hrvatski katolički puk. Sada Hrvata katolika u sve tri župe ima svega 106.

Knjiga se bavi svim ovim fenomenima zbog čijih se posljedica ukupan broj stanovnika i dalje smanjuje, Hrvata posebno. Stoga je knjiga i rađena zbog toga da ponudi nadu i optimizam za dostojan i održiv život u ovom kraju, poručuje autor. Do povratka će, ističe Anđelić, sigurno doći uz samo jedan uvjet, a to je ukupan razvoj kraja s ulaganjima u infrastrukturu, proizvodne pogone za preradu prirodnih resursa, u mogućnostima turističke ponude jer kraj ima, pored Jablaničkog jezera i rijeku Neretvicu kao osovinu kraja sa svoje 32 manje ili veće pritoke. Također, ima i ogroman intelektualni potencijal raspršen u BiH i diljem Europe i sigurno će se naći oni koji će doći i motivirati ulagače da u ovaj opustjeli kraj s nevjerojatno ugodnom klimom i zemljištem donesu kapital. Logično je da će do revitalizacije kraja doći prije ili kasnije, a zasigurno kad BiH bude članica EU“, dodao je autor Anđelić i zaključio: „Ovo je knjiga o narodu i njegovoj zemlji, vjeri, povijesti i zajednici življenja s drugima, a trebala bi postati neka vrsta „zavičajne Biblije za sve one koji potiču iz ovih krajeva „Knjiga (p)ostanka“.

Crkveni povjesničar prof. dr. fra Marko Karamatić istaknuo je da monografija nosi snažan biljeg zavičajnosti. “Autor je do najmanje pojedinosti pokrio sve aspekte života ljudi ovog kraja i nema niti jedne relevantne pojedinosti koja bi nedostajala. Stoga ovaj susret i predstavljanje knjige vidim kao mali festival zavičajnosti”, kazao je Karamatić. A izvedbom nekoliko vjerskih i domoljubnih pjesama zov zavičaja dodatno su pojačali tenor Ivan Jelić i Klapa Stine, a posebno svojim vođenjem promocije Tanja Maleš.

Predstavljanje knjige „Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ u Matici hrvatskoj u Zagrebu /Foto: IKA

Predstavljanje knjige „Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ u Matici hrvatskoj u Zagrebu