Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu proslavljen blagdan bl. Marije Propetoga Petković

Zagreb (IKA)

Blagdan hrvatske blaženice Marije Propetoga Petković svečano je proslavljen u nedjelju 9. srpnja 2023. u zagrebačkim Šestinama, gdje Družba kćeri Milosrđa, koju je utemeljila, djeluje od 1938. godine.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik vlč. Robert Šreter, a suslavio je mons. Enco Rodinis. Vlč. Šreter osobito je čestitao je svim sestrama kćerima Milosrđa blagdan njihove utemeljiteljice i pozdravio djecu vrtića Marije Petković, koja su pjevala i recitirala o blaženici.

U propovijedi je rekao da ljudi svece i blaženike časte zato što u njima vide primjer i uzor kakvi bi trebali biti. „Svetost nije nešto što je pridržano samo za izabrane, za pojedince. Svetost je nešto na što smo pozvani svi mi, svaki kršćanin, svaki onaj koji je kršten u ime Trojedinoga Boga. Ta svetost postiže se slušajući Božji poziv: ‚Dođi i slijedi me.‘ Sveci su utoliko drugačiji od nas što su glasnije čuli taj poziv, što su ga ozbiljnije shvatili, što su mu se sustavnije posvetili i što su nastojali čitavim svojim bićem i životom prihvatiti i ostvariti taj Kristov poziv. Zato su oni sveti, zato su oni duhovna elita, što nipošto ne znači da je nama zatvoren pristup u taj krug, nego je otvoren svima. Božja su vrata uvijek širom otvorena i Bog poziva svakog kršćanina“, istaknuo je propovjednik.

Naglasio je da je problem današnjice što ima mnogo „pametnih, ali očito malo zahvalnih, malo poniznih, malo onih koji su spremni prihvatiti da su sve dobili od Boga i da bi to trebali dijeliti s drugima te im činiti život boljim, ljepšim, sadržajnijim i sigurnijim. To su radili sveci, to je radila bl. Marija Propetog Isusa Petković, svjesna da je sve primila iz Božje ruke“, kazao je.

Župnik Šreter uputio je zahvalu predvoditelju trodnevnice fra Zdravku Laziću, OFM, te okupljenim vjernicima, zborovima, kao i zajednicama koje djeluju u šestinskoj župi, a koje su dale svoj doprinos da ti dani budu svim vjernicima poticaj rastu u vjeri i duhovnosti, po uzoru na blaženu Mariju Propetoga.

Župno zajedništvo nakon mise je nastavljeno u druženju kod sestara kćeri Milosrđa.

Trodnevna duhovna priprava bila je prigoda za promišljanje o tome što blaženica svojim svetim življenjem i svojom duhovnošću može poručiti danas, kako može ohrabriti da u današnjem vremenu, poput nje, vjernici svjedoče svoju vjeru njegujući ju kao dar.

U propovijedima je fra Zdravko upućivao okupljene vjernike da ostanu uvijek Bogu vjerni, jer je ljubiti Boga i bližnjega jedini ispravan put koji je i blaženica slijedila, otkrivajući u molitvi i žrtvi njegovo milosrdno lice. Svjedočila je Boga gdje god je svoje sestre povela i osnivala zajednice. Svjedoči i danas po svakoj svojoj duhovnoj kćeri, prijateljima družbe i suradnicima. Njezin primjer pokazuje koliko je molitva, ne samo važna i potrebna, nego je ona svakodnevni život pomoću koje se vjernici uspinju na brdo Božje providnosti i milosrđa. Poput blaženice hrane se na izvoru Crkve kojega Crkva njeguje od prvih vremena kada je rođena i darovana ovome svijetu kao vidljivi znak, sakrament Božje milosrdne, djelotvorne ljubavi.

„U svakoj se euharistiji hranimo iz dva svetohraništa – Riječi Božje i Presvetim Tijelom Isusovim, a svaki onaj koji vjeruje i prihvaća Božji plan u svome životu, blagoslovljen je i po njemu će se mnogi blagoslivljati. Mi to čuvamo kao blago naših obitelji, po njima smo mi blagoslovljeni, jer ostali smo vjerni ljudskim i kršćanskim vrijednostima, zahvalni za primljeno kršćansko poslanje i neprolazne vrijednosti od kojih svaki normalan čovjek živi i za koje se bori. To je i bl. Marija u svom životu prepoznala, ostvarila je osobnost biblijske žene kao duhovna majka i duhovna sestra mnogima. Vjera, po primjeru bl. Marije, nije osjećaj, nego je vjera zrelost da nam je stalo do Boga i do ljudi“, istaknuo je fra Zdravko. Pozvao je vjernike na molitvu da Bog obnovi nadu da bi, poput bl. Marije, palili svjetla nade u ljudskim životima i teškim ljudskim sudbinama.

Svaki dan trodnevnice, uz razmatranje Božje riječi tijekom mise, bio je popraćen prigodnim programom kojim su vjernici bili dodatno upoznati sa životom bl. Marije Propetoga. Tako je prvoga dana oživljeno vrijeme blaženičina mladenaštva tijekom kojega je trpjela zbog siromašne djece, nastojeći pomoći onima u velikoj potrebi. Drugog dana priprave vjernici su mogli čuti kako je bl. Marija postala misionarka te uz pomoć tadašnjeg nadbiskupa, bl. Alojzija Stepinca, otputovala u daleke zemlje Južne Amerike. Trećeg dana je, uz razmatranje blaženice pred križem, prikazan videouradak u kojem je sažet Isusov život od rođenja do smrti na križu. Premijerno je otpjevana i nova pjesma u čast blaženici, „Propetoga, Kćeri vjerna“ nastala u redovima šestinskih Poslanika Milosrđa. Liturgijsko pjevanje tijekom trodnevnice predvodili su Dječji zbor, Zbor mladih i Župni zbor šestinske župe.