Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zaprešiću proslavljena stota obljetnica rođenja sv. Ivana Pavla II.

Zaprešić (IKA)

U crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću u ponedjeljak, 18. svibnja svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio zaprešićki dekan i upravitelj župe sv. Petra apostola Ivan Frkonja proslavljena je stota obljetnica rođenja sv. Ivana Pavla II.

Koncelebrirali su rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, župnik vikar Krunoslav Kolar, prof. Ilija Čabraja, a u asistenciji je bio trajni đakon Ilija Nikolić.

Na početku euharistijskog slavlja župnik Frkonja rekao je kako se župa sv. Petra apostola pridružila velikoj proslavi o stotom rođenju sv. Ivana Pavla II. koji je obilježio naše dane, ali koji je na poseban način vezan za naš hrvatski narod.
„Grad Zaprešić i naša župa sv. Petra apostola na obostrano zadovoljstvo odabrali smo za zaštitnika grada Zaprešića sv. Ivana Pavla II., a naziv glavnog gradskog trga od 2017. nosi njegovo ime. Postavljanjem kipa sv. Ivana Pavla II. na našem glavnom gradskom trgu, kao i samim nazivom trga po sv. Ivanu Pavlu II., željeli smo naš grad staviti pod zaštitu ovog duhovnog velikana 20. i 21. st., kako bi se, gledajući u njegov lik, život, djela i sve vrednote za koje se istinski borio, nadahnjivali u svem našem življenju i radu“, rekao je Frkonja.

Poslije popričesne molitve vjernici su se u procesijskom hodu zajedno sa svećenicima uz pjevanje marijanskih pjesama uputili prema kipu sv. Ivana Pavla II.

Prigodnim riječima župnik Frkonja podsjetio je na duhovan i bogat pontifikat sv. Ivana Pavla II. koji je bio blagoslov za cijeli svijet, a posebno za hrvatski narod kojeg je u samo u devet godina posjetio tri puta.

„Zahvalni Bogu za dar svetog pape Ivana Pavla II., danas, na spomen 100. obljetnice njegova rođenja, želimo uputiti svoje molitve uvjereni kako će nas njegov moćni zagovor pratiti pred licem Gospodnjim. Uvjereni u njegovu molitvenu i duhovnu blizinu, otvorimo vrata svoga srca Kristu te uzdignimo svoje molitve“, potaknuo je župnik Frkonja. Uslijedile su litanije u čast sv. Ivanu Pavlu II., a potom i molitva za dobivanje milosti po njegovu zagovoru koje je predvodio župni vikar Kolar.

Proslava je završila pjesmom „Krist na žalu“ kojeg su zajedno za ovo euharistijsko slavlje uveličali pjevanjem zbor mladih „Stijene“ i župni Mješoviti zbor „sv. Cecilija“ uz vodstvo Marije Nikolić i bogoslova Lea Langa.