Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zemunu proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

Zemun (IKA)

Župljani župe Zemun u Srijemskoj biskupiji svečano su u nedjelju 15. kolovoza proslavili Uznesenje Blažene Djevice Marije – crkveni god te župe.

Svečanu koncelebriranu misu predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović. Na početku mise preč. Jozo Duspara pozdravio je biskupa, svećenike, župljane, kao i sve goste koji su došli na hodočašće kako bi se pomolili i zatražili zagovor nebeske zaštitnice. Župnik Duspara istaknuo je da župa ove godine slavi tristo godina obnove župe, a sama proslava jubileja predviđena je za 19. rujna 2021.

U homiliji biskup Gašparović je naglasio: „Marija je zaslužila da bude dušom i tijelom uznesena na nebo. Osoba je to, koja svojim pristankom omogućuje silaznu putanju Boga među nas ljude, u ljudsku povijest. Njezin odgovor je preuzimanje silne odgovornosti za ostvarenje onoga što Bog hoće. Primjer kako se prihvaća i ostvaruje, kako se živi ono što Bog hoće. Okupili smo se oko Djevice i Majke Marije, Velike Gospe, s iskrenim molitvenim raspoloženjem, onako kako je Crkva činila od svog početka moleći za dar Duha Svetoga, da tom snagom bude vjerna, hrabra i sveta“.

Na misi je bio veliki broj vjernika.

Večernju misu slavio je, u zajedništvu s drugim svećenicima, vlč. Marko Zubak, ravnatelj katoličkog školskog centra u Tuzli. U homiliji govorio je o suotkupiteljskoj ulozi Blažene Djevice Marije kao i povezanosti sa svetom Elizabetom, koja je na svijet donijela svetog Ivana Krstitelja, preteču Isusa Krista. Istaknuo je i odgovorno izgrađivanje vjere i „naše vjernosti Blaženoj Djevici Mariji, preko koje ćemo lakše doći u Kraljevstvo Božje“. Nakon misa vjernici su se okupili u župnom dvorištu na druženje, razgovor i osvježenje.

Za proslavu Velike Gospe župljani su se pripremali trodnevnicom koju je predvodio zemunski župnik preč. Jozo Duspara. Vjernici su u lijepom broju pohodili sve dane priprave za proslavu. I vjernici grada Beograda također rado dolaze u Zemun, gdje se od vremena do vremena susretu i razmjenjuju svoja vjernička iskustva.