Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi Stolac proslavljena svetkovina sv. Ilije proroka

Stolac (IKA/KTA)

Kotorski biskup Ivan Štironja predvodio je svečano misno slavlje u župi Stolac, u utorak 20. srpnja na svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Ilije proroka, a župnik don Rajko Marković koji je premješten iz Stoca u Bijelo Polje kod Mostara oprostio se nakon 22 godine pastoralnog djelovanja u stolačkoj župi, izvijestila je KTA.

Stolac se za proslavu zaštitnika župe, dan grada i općine pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-sportski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i misa koju su predvodili svećenici, a pod misama pjevali gosti i stolački župni zborovi. Prvu večer trodnevnice misu je slavio don Slavko Volarević, župni vikar u župi Presvetog Srca Isusova Visoka-Split, pjevao je Mješoviti zbor Gospe Karmelske, župa Bagalović, drugu večer euharistiju je slavio don Domagoj Markić, biskupov tajnik iz Mostara, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, treću večer misu je predvodio o. Stanko Pažin, ovogodišnji stolački mladomisnik, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Angelus“. Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika, a stolački puk dobro se odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Ilindan.

Prvu večer trodnevnice, 17. srpnja poslije mise u večernjim satima organizirana je kod crkve u Stocu „Devetnaesta večer folklora“, u kojoj je sudjelovalo devet društava: HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Domanovići“ Domanovići; HKUD „Naši korijeni“ Bobanovo; HKUD „Višići“ Višići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; Mješovita klapa „Sv. Nikola“ Metković. KUD-ovi su pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupio je Marin Previšić iz Neuma i grupa „Kamen“. Program je zaključen veličanstvenim vatrometom.

Na Ilindan, 20. srpnja u prijepodnevnim satima više tisuća vjernika okupilo se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem biskupom Štironjom, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup Štironja je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m, a rad je akademskog kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio biskupa predvoditelja, te se prisjetio svoje mlade mise prije 43 godine, kad je biskup Štironja, tadašnji 18-godišnjak sjemeništarac, bio aktivno uključen u organizaciju mladomisničkog slavlja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu Štironji predali umjetničku sliku akademskog slikara Mišela Stojanovića, akril na platnu „Radimlja “. Zatim je župnik pozdravio sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Misna čitanja čitali su mladi iz župe, a mladi su zajedno sa župnikom iznijeli i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti.

Biskup je u propovijedi sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda.

Na kraju mise, kako je župnik don Rajko ove godine dobio premještaj iz Stoca u Bijelo Polje kod Mostara, župa mu je, predvođena mladima, priredila svečani oproštaj. Najprije ga je uime domaćih svećenika, njih četvorice, koje je don Rajko poslao u svećeništvo i pripremio im mlade mise i uime vjernika pozdravio i zahvalio don Damir Pažin, domaći sin. Zatim ga je uime stolačkog folklora, svih mladih i čitave župe Stolac, pozdravio i zahvalio Matej Šutalo. Na kraju je župniku zahvalio i vodio program mladih koji su u četiri točke zahvalili svome župniku, Nikola Vujnović, predsjednik folklora, a mladi su župniku zapjevali zahvalničke pjesme, darovali mu uime čitave župe zlatni kalež, sliku Stoca i buket cvijeća s brojem 22, za plodne 22 godine svećeničkog rada u stolačkoj župi. Folklor mu je na „Večeri folklora“ darovao svečanu misnicu u želji da se slaveći mise s misnicom i kaležom uvijek rado sjeća svojih Stočana. Župnik je na kraju zahvalio dobrom Bogu na svim milostima koje je i njemu i župi udijelio kroz ove 22 godine zajedničkog pastoralnog rada u župi, a svim sudjelovateljima u programu zahvalio, te sve nazočne pozvao pred crkvu na prigodni domjenak.

Nakon svega i biskup Štironja je zahvalio don Rajku za sve dobro što je učinio u Stocu kroz ove 22 godine, ali i kroz sve ostale godine svoga svećeničkog života, a onda je slijedila biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, mostarsko-duvanjskom biskupu i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom mons. Petru Paliću na dopuštenju, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti u Stocu gdje se osjećao zaista kao svoj među svojima.

Poslije mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg folklornog društva. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje, a s mladima su zapjevali i biskup i župnik.