Budi dio naše mreže
Izbornik

U Župi sv. Josipa na Trešnjevki proslavljen spomendan bl. Marije Propetog

Zagreb (IKA)

Spomendan bl. Marije Propetog Isusa Petković proslavljen je 9. srpnja u Župi sv. Josipa na Trešnjevki. Svečanu misu predvodio je mladomisnik Marko Nimac koji je vjernicima približio osobine pravog Isusovog učenika i kršćanina.

To je osoba koja poput naše Blaženice razmišlja kako prakticirati duhovni život, ali poslušnošću duhovnim autoritetima izvršava ona djela koja su na korist bližnjima i na veću slavu Božju. Svojim djelima trebamo živjeti vjeru služeći se obiljem darova kojima nas Gospodin obasipa. Pritom se trebamo držati njegovih uputa: „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ kako bi naš apostolat bio plodonosan, rekao je vlč. Nimac.

Vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom. Prvog dana trodnevne priprave kada je misu predvodio župni vikar Marko Čolić razmatralo se o važnosti blizine čovjeka čovjeku.

Ovo vrijeme zabrane fizičkog približavanja ostavlja na nas tragove budući da znamo kako je Gospodin Isus svojim dodirom liječio i uskrisivao mrtve. Naša Blaženica nam je pokazala kako je u duhu moguće biti kraj Isusovih nogu i djelima služenja potrebitima može se dotaknuti bližnje i širiti Božja ljubav.

Drugog dana trodnevnice mladomisnik Petar Galeković, svećenik iz trešnjevačke župe, propovijedao je o neopozivosti Božjeg poziva. Naglasio je ispravan stav naže Blaženice prema sebi kao ženi svjesnoj svoje slabosti i krhkosti, nedostojnosti, ali i njenu ispravnu sliku Isusa Propetoga u kojeg je bila zagledana gradeći duhovni identitet sposoban ostvariti Božji poziv koji je neopoziv za svaku izabranu dušu svećenika i redovnika.

Trećeg dana župnik vlč. Damir Ocvirk zahvalio je Gospodinu na stotoj obljetnici od osnutka Družbe Kćeri Milosrđa, predstavivši lik Blaženice kao primjer da Isusa Propetoga jedino možemo nasljedovati ako mu postanemo slični. U sve situacije trebamo ući prepoznavši Isusa i u svakoj situaciji trebamo biti prepoznati kao Isusovi. Kao i Mariji Propetoga, životne nevolje Gospodin može učiniti blagoslovom i po njima nas obdariti duhovnim plodovima svoje blizine.

Svaki dan, kao priprema za misno slavlje, molila se krunica prema promišljanjima naše Blaženice. Krunicu su predmolili Poslanici Milosrđa, članice zbora gospođa i članovi liturgijske skupine Djeca Marije Petković.