Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi Sveta Nedelja održan 1. Stepinčev ljetni oratorij

Sveta Nedelja (IKA)

Prvi Stepinčev ljetni oratorij održao se od 26. lipnja do 1. srpnja u Župi bl. Alojzija Stepinca u Svetoj Nedelji pod geslom „Sve činite iz ljubavi, ništa na silu!“

Petodnevni program za pedesetero djece osnovnoškolske dobi vodilo je jedanaestero župnih animatora, od kojih su neki prošli i temeljnu formaciju animatora koju organizira Zagrebačka nadbiskupija.

Program se sastojao od različitih igara na otvorenom, plesova na crkvene pjesme za djecu i mlade, kateheza na kojima su djeca učila o katoličkoj vjeri i raspravljala o temama s kojima se danas susreću njihovi vršnjaci (mobiteli, društvene mreže, susreti, druženje, itd.) Prije ručka djeca su redovito skandirala duhovniku oratorija vlč. Ivanu Gretiću da priča viceve, što je i činio.

Dnevni program završavao je kreativnom radionicom na kojoj su djeca izrađivala lančiće, privjeske i slike na platnu akrilnim bojama te radove nosila kući. U četvrtak je organizirana prilika za ispovijed, za one koji su željeli i bili dovoljno stari te kasnije euharistijsko klanjanje u crkvi, što je većini bio prvi susret s istim.

Petodnevni oratorij završio je u petak „vodenim danom“, gađanjem vodenim balonima gdje su djeca imala priliku smočiti svoje animatore, ali i obratno. Ovogodišnji ljetni oratorij zaključen je misom zahvalnicom koju je predslavio župnik Božidar Cindori. Župnik Cindori od početka je podržavao projekt, kao i dosadašnje inicijative mladih.

Nakon mise djeca su održala kratki program – predstavu za okupljene roditelje te su se družili uz domjenak.

Na oratoriju su sklopljena brojna prijateljstva i dogovorena daljnja druženja. Uz to, djeca su se kroz viceve i druženje povezala i sa svećenikom te s animatorima.

Već se godinama, za kraj škole i početak ljetnih praznika, u pojedinim župama diljem Hrvatske održavaju oratoriji, programi duhovno-zabavnih sadržaja za djecu. Oratoriji, u tom smislu, potekli su od salezijanskog reda i njihovog osnivača, danas sveca don Ivana Bosca. U vremenu u kojem je živio i djelovao taj svetac (19. stoljeće), u okolnostima intenzivnije industrijalizacije koja je tada sa sobom donijela nehumane radne uvjete, patila su između ostalih i djeca, bivajući osuđena na život „na ulici“ i prepuštena sama sebi. Rješenje su tada bili oratoriji, odnosno mjesto oko kojeg se djeca mogu u zdravim okolnostima razvijati.

Današnja je situacija naizgled mnogo drugačija. No, u dobu intenzivne digitalizacije pred djecu su postavljeni novi izazovi. Ne više da budu prepušteni sami sebi na ulici, već prepušteni sami sebi u moru digitalnih kanala i društvenih mreža koje, osim nekih pozitivnih karakteristika, pružaju i mnoštvo opasnosti od kojih djeca prije ili kasnije mogu poprilično patiti.

Stoga se župama koje organiziraju oratorije za djecu ove godine priključila i Župa bl. Alojzija Stepinca iz Svete Nedelje (Bestovje-Novaki-Rakitje).