Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi u Sloboštini održano predavanje o suđenju Stepincu

Zagreb (IKA)

U sklopu liturgijsko-pastoralno-duhovne pripreme za svetkovinu bl. Alojzija Stepinca u četvrtak 6. veljače u župi Uzašašća Gospodnjeg u Sloboštini voditeljica Odjela za pravne poslove u Glavnom tajništvu Ministarstva pravosuđa Ivana Bandov iz udruge „Stepinčeva Savica“ održala je predavanje „Nepravedno osuđen“ o suđenju bl. Alojziju Stepincu. Premda je bilo predviđeno da se predavanje održi u pastoralnom centru župe, zbog velikog broja zainteresiranih, preseljeno je u crkvu.

Predavačica je s pravnog aspekta istaknula niz propusta i nezakonitosti koje su se na Stepinčevom suđenju dogodile, prikazujući time sam proces „montiranim“.

Predsjednica udruge „Stepinčeva Savica“ Lili Gracin na susretu je govorila o cilju i svrsi udruge, napomenuvši da im je želja da nakon 20 godina „konačno imaju crkvu na Savici“.

U uvodnom obraćanju upravitelj župe u Sloboštini mr. Alen Lulić istaknuo je važnost i povezanost blaženika s njim osobno, sa župom i župnom zajednicom. Istaknuo je da na osobnoj razini njegovo zvanje proizlazi iz župne zajednice koja nosi blaženikovo ime u nazivlju (župa bl. Alojzija Stepinca u Trnjanskoj Savici). Druga, bitnija razina, odnosi se na sadašnju župu Uzašašća Gospodnjega. Naime župa Sloboština ustanovljena je na rođendan blaženika i u oltaru se nalaze Stepinčeve moći.

Prije predavanja održano je euharistijsko klanjanje na temu „U molitvi s bl. Alojzijem Stepincem“ koje je jedno u nizu od četiri klanjanja, a obuhvatit će čitav mjesec veljaču, odnosno svaki četvrtak. Prvog četvrtka molilo se za dar vjere, a zatim će se moliti za dar nade, dar ljubavi i dar pouzdanja.

Tekst klanjanja preuzet je sa službene stranice Đakovačko-osječke nadbiskupije, izradili su ga vlč. Tomislav Ćurić i Ana Želinski, dipl. teol.