Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi Uskoplje održano „Dječje ljeto 2023. – uz Bibliju i znanost“

Uskoplje (IKA)

U organizaciji Franjevačke mladeži Uskoplje, u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju, od 30. kolovoza do 3. rujna 2023. održano je „Dječje ljeto 2023. – uz Bibliju i znanost“.

Članovi Frame su Dječje ljeto organizirali uz pomoć duhovnog asistenta fra Zvonimira Batiste, župnog vikara fra Mate Topića i župnika fra Josipa Mihaela Matijanića.

Ove godine tema je bila vezana uz meteorologiju pa je gost predavač i animator programa bio hrvatski meteorolog Zoran Vakula.

Tijekom petodnevnih aktivnosti 98 djece od 1. do 7. razreda osnovne škole kroz igru, zabavu i druženje upoznalo se s prvih pet knjiga Biblije, s mnogim osobama i događajima, kao i s nekim osnovnim meteorološkim pojmovima.

Podijeljeni u četiri skupine vođene animatorima Frame spoznali su više o detaljima života Adama, Noe, Abrahama i Mojsija, gledali biblijske crtiće o njima, te samostalno i zajednički pripremali i izlagali radove o njihovom životu, nekoliko puta dnevno molili, te svakodnevno nazočili krunici i večernjoj misi. Dani su bili ispunjeni duhovnom glazbom, raznim društvenim igrama, osobito u subotu, posvećenima meteorologiji – sunčastim, oblačastim, vjetropirastim i kapljičastim igrama, koje su potaknula predavanja Zorana Vakule.

U petak je Vakula sa „školarcima“ razgovarao i podučavao ih razlikama između „svetačkih“ i „svjetovnih“ prognoza, a „predškolarcima“ govorio o biblijskim vremenastim pričama – i pritom promovirao svoje slikovnice na temu meteorologije iz serije „Vremenaste priče“ i približio djeci neke često spominjane meteorološke termine da bi bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Hrvatski meteorolog Vakula je održao i predavanje „Meteorologija u prvih pet knjiga Biblije“, kojem je u četvrtak navečer prepunoj dvorani župnog centra nazočilo oko 180 roditelja, djece i župljana. Tijekom predavanja citate iz Biblije, koji govore o meteorološkim pojavama, Vakula je iskoristio za edukaciju o važnosti meteorologije u svakodnevnom životu, s naglaskom na klimatske promjene.

U petak nakon večernje mise održano je zajedničko fotografiranje svih sudionika, a nakon nedjeljne mise podijeljene su zahvalnice, uokvirene zajedničke fotografije i „Biblije za mlade“.

Iz Župe Uskoplje ističu da su već počeli pripreme za „Dječje ljeto 2024.“ koje će biti održano prije početka sljedeće školske godine. „Nakon ovogodišnjeg ljeta posvećenog ‚Petoknjižju‘, iduće će biti posvećeno ‚Povijesnim knjigama‘ pa će se nastaviti proučavanje Biblije važno za budući vjerski život“, naglasili su.

Vakula, koji je prvi put bio u Uskoplju, rekao je da su djeca bila izvrsna – „razigrana, ali i željna komunikacije, prihvaćanja novih spoznaja, što se posebice vidjelo kod pripreme samostalnih radova u koje su mnogi utkali i nova znanja iz područja meteorologije“.