Budi dio naše mreže
Izbornik

Učenici iz Bola pohodili redovničke zajednice u Splitu

Split (IKA)

Pod nazivom „Doprinos karitativnom i socijalnom poslanju Crkve“ učenici Osnovne škole iz Bola na otoku Braču pohodili su u srijedu 5. prosinca neke redovničke zajednice u Splitu zajedno s vjeroučiteljem Jadranom Bašićem i učiteljicom Marijanom Dražić Balov.

U tijeku izvanučioničke nastave pohodili su Dominikanski samostan sv. Katarine Aleksandrijske u središtu grada i zajednicu klarisa iz samostana na Lučcu.

Učenike je u dominikanskoj crkvi dočekao prior tamošnjega samostana o. Luka Prcela. Upoznao je učenike s poviješću toga samostana, dolaskom dominikanaca u Split i njihovim poslanjem. Dominikanci su u Split stigli u 13. stoljeću te podigli samostan koji je u 16. stoljeću bio porušen. Za njihova dolaska već je postojala crkvica Sv. Katarine Aleksandrijske koja datira u 6. stoljeće. Samostan je zatim napravljen po završetku opasnosti od Turaka u 17. stoljeću. O. Prcela napomenuo je kako u tijeku dana brojni siromasi, beskućnici i ostali građani Splita traže njihovu pomoć na vratima samostana. Dominikancima iz toga splitskog samostana povjerena je na upravljanje i župa Gospe od Ružarija, malobrojna zajednica vjernika, koju vodi o. Jozo Čirko. Prior je naglasio kako je u župi organizirana i župna kateheza te različiti oblici rada s mladima. Proveo je učenike samostanskim prostorima, a svoj su pohod redovničkoj zajednici zabilježili fotografiranjem u samostanskoj galeriji „Vinko Draganja“.

Za pohoda klarisama na samostanskoj porti primila ih je č. M. Marija Dolores koja vodi tamošnju zajednicu. Predstojnica splitskih klarisa izrazila je radost zbog pohoda učenika tome samostanu stroge klauzure. Napomenula je kako u samostanu žive 23 redovnice, uključujući i nekoliko novakinja koje se pripremaju za život u samostanu. Klarise su u Split stigle još 1308. godine kada su se smjestile na Vratima Rive, kasnije u Severovu ulicu, dok od 1883. godine žive u novom samostanu na predjelu Lučac koji je podignut zauzetošću s. Klare Linardović. Približila je učenicima život u samostanu, naglasivši kako se intenzivnom molitvom nastoje približiti Bogu u službi svijetu. Dodala je kako na vrata njihova samostana svakodnevno dolaze brojni i preporučuju se u njihove molitve za svoje osobne i obiteljske potrebe.

Ključne riječi:
Bol dominikanci klarise učenici