Budi dio naše mreže
Izbornik

Udruga „Hrvatska žena“ – Šibenik proslavila 30 godina djelovanja

Šibenik (IKA)

Udruga „Hrvatska žena“ – Šibenik je u subotu 23. rujna 2023. svečano proslavila 30. obljetnicu početka djelovanja.

Program je počeo misom koju je u šibenskoj katedrali svetog Jakova predslavio šibenski biskup Tomislav Rogić. Suslavili su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas i katedralni župnik don Krešimir Mateša.

Biskup Rogić je u homiliji kazao da udruga Hrvatska žena Šibenik njeguje duhovne vrijednosti, čovječnost, povezanost hrvatskih žena u promicanju ljubavi prema domovini i pomoć potrebitima.

Početak rada udruge obilježio je Domovinski rat, pomoć hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, udovicama hrvatskih branitelja. Udruga je jedan od pokretača akcije Provita za pomoć novorođenoj djeci, koja je kasnije nastavljena preko biskupijskog Caritasa.

U kasnijim razdobljima Udruga je iznalazila načina činiti dobro i pomagati sve uzraste, od najmanjih do najstarijih, do treće dobi posjećujući rodilišta i staračke domove, te pomažući osobe s posebnim potrebama. Pomaže i u kući za beskućnike i u Pučkoj kuhinji. Gdje god se može, želi pomoći, biti prisutna i svjedočiti Božju ljubav za čovjeka – kazao je biskup Rogić.

Proslava je nastavljena u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“ gdje je održana svečana sjednica i gdje je otvorena izložba koja prikazuje rad udruge u proteklih trideset godina.

Riječi pozdrava i zahvale uputila je predsjednica udruge Ankica Šego. Prigodno se obratio i umirovljeni biskup Ivas koji je „Hrvatsku ženu“ podupirao tijekom biskupske službe. Članica udruge Antonija Šare iznijela je kratki povijesni prikaz djelovanja udruge. U glazbenom dijelu skupštine sudjelovali su Pivači sv. Jakova.