Budi dio naše mreže
Izbornik

Udruga slijepih Međimurske županije proslavila blagdan sv. Lucije

Čakovec (IKA)

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije proslavili su u subotu 12. prosinca blagdan svete Lucije u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Prije mise bila je mogućnost za ispovijed za koju ih je pripremio vlč. Dario Levanić, svećenik u koprivničkoj Župi bl. Alojzija Stepinca, koji je i predvodio misu uz koncelebraciju vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te fra Ivana Crnkovića.
U pripremi za ispovijed vlč. Levanić okupljenima je iznio stihove psalmista Davida o tome kako se osjeća čovjek u grijehu i kako biva oslobođen kad svoje propuste prizna Bogu i za njih se iskreno kaje. Nakon ispovijedi, za vrijeme koje se molila radosna krunica, uslijedila je misa na kojoj su okupljeni zahvalili Gospodinu i svetoj Luciji što ih je okupila i ove godine unatoč izazovnom vremenu pandemije zbog čega je proslava i održana uz pridržavanje epidemioloških mjera. Na misi su aktivni bili članovi Udruge slijepih Međimurske županije pa je tako prvo čitanje pročitao Danijel Kralj, otpjevni psalam Magdalena Hatlak, a molitvu vjernika Štefanija Matotek.
U homiliji vlč. Levanić osvrnuo se na život svetaca i evanđeoske tekstove posljednjih triju nedjelja koje su prethodile došašću, kada se razmatralo o mudrim i ludim djevicama, talentima i posljednjem sudu, a sve je povezao s Evanđeljem po Mateju, pročitanim na toj misi, u kojem Isus učenike poziva da budu mudri. Kraljevstvo nebesko zaslužit će samo oni koji grade kuću na stijeni, a ne na pijesku, kao što to čine ludi, zato je, prema riječima predvoditelja euharistije, vrlo važno izabrati put dobra, a ne put zla i u svemu, što god činimo u životu, valja težiti nebeskim dobrima poput svećenika koji je spoznao da nakon smrti nije kraj jer će otići ili na stranu dobra ili na stranu zla, a to je otkrio u samostanu kod redovnika koji ga je pitao što planira u životu. Mladić, još neodlučan hoće li postati svećenik ili obiteljski čovjek, najprije je želio pronaći djevojku, vjenčati se, osnovati obitelj, studirati, pronaći posao, imati sigurnost u životu do mirovine i onda umrijeti, međutim, kad ga je redovnik pitao što nakon smrti, zamislio se i shvatio poruku i pozdrav kojim ga je redovnik često pozdravljao: „Memento mori!“, što znači „Sjeti se da ćeš umrijeti!“ Promijenio je svoju odluku te je o životu, obitelji, prijateljima i svemu drugome počeo razmišljati drukčije, ispunjen duhovnim vrijednostima, a to je upravo i cilj – živjeti koračajući prema nebu. U tom smislu, dakako, treba slijediti sve svete među kojima i svetu Luciju, koja je slijedila Isusa do kraja života jer Gospodin je bio njezino svjetlo.
Na kraju misnoga slavlja vlč. Šardi zahvalio je Trojedinome Bogu, svetoj Luciji, Udruzi slijepih Međimurske županije i svima okupljenima što su se uspjeli okupiti i ove godine, doduše, u manjem broju, ali jednako radosno kao što je to bilo i prethodnih godina u katedrali u Varaždinu. Prije blagoslova nekoliko riječi zahvale izrekla je i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar, posebno istaknuvši kako se „ne treba bojati niti predati jer Bog uvijek pozove odabrane da slijede put našeg Spasitelja čije ćemo rođenje s radošću dočekati i proslaviti blagdan Božića“. Susret je završen uz želju da ih Gospodin i dalje prati, vodi i čuva kako bi božićne i novogodišnje blagdane proslavili u radosti, veselju i uz Božji blagoslov krenuli u novu, 2021. godinu, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Varaždinske biskupije.