Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukrajnici u Dubrovniku proslavili Uskrs

Dubrovnik (IKA)

Za osobe izbjegle iz Ukrajine koji se nalaze u Dubrovniku organizirana je u ponedjeljak 17. travnja, dan nakon slavlja Uskrsa po julijanskom kalendaru, uskrsna grkokatolička liturgija u crkvi sv. Đurđa na Boninovu.

Svečanu uskrsnu liturgiju predvodio je o. Zinovije Zastavni, splitski župnik i dušobrižnikom za sve vjernike bizantskog obreda u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Uz Ukrajince s dubrovačkom adresom, uskrsnom slavlju pridružili su se prijatelji i članovi župnog Caritasa na Boninovu, članovi zbora, kao i volonteri i djelatnici biskupijskog Caritasa.

Ukrajinsku zajednicu u Dubrovniku su tom prigodom posjetili i njihovi sunarodnjaci, i sami izbjeglice, koji su danas aktivni članovi župnog zbora u Splitu i malog ukrajinskog teatra kojeg su oformili.

Na kraju liturgije predvoditelj se na ukrajinskim jeziku obratio svim nazočnima riječima: „Ukrajinski narod prolazi danas Veliki tjedan, osobito Veliki petak i svi koji su, jesu i bit će uz uskrslog Krista će dočekati i Uskrs”.

„Posebno mi je drago da su se imali priliku upoznati jedni s drugima i vidjeti kako se i u ovoj teškoj situaciji ne trebaju prepustiti negativnim emocijama, nego da se mogu aktivno uključiti u aktivnosti svoje Crkve ili slično. Upravo je njihov zajednički rad na očuvanju običaja i tradicije tijekom uskrsnih, ali i prethodnih blagdana, bio jako blagotvoran za sve sudionike, a također i velika potpora onima ostalima”, kazao je u izjavi o. Zastavni. „Tradicionalni pozdrav kršćana bizantsko-slavenske tradicije ‘Hristos voskrese’ budi nadu da će i oni, koji trenutno proživljavaju svoj Veliki petak, teška stradanja u ratnim nedaćama, dočekati svoju nedjelju uskrsnuća koja će njima i njihovoj domovini donijeti mir i radost koje mi, kršćani, tijekom svetkovine Uskrsa osjećamo”.

Nakon liturgije „domaćini” Ukrajinci su počastili sve nazočne pa i „goste”, a o tome svjedoči jedna osoba: „Počastili su nas osim okrijepom, prije svega svojom ljubavlju jer su poslušali uskrslog Krista koji je učio svoje učenike – a i oni i mi smo učenici našeg Učitelja, Rabunija – Besplatno primiste – besplatno dajte’’. Hranu je blagoslovio o. Zastavni.

‘”Ono što me je dodirnulo je što su ovi ljudi koji su i dalje u potrebama jer su izgnani sa svojih ognjišta, domova, domovine, spremni podijeliti svoju ljubav sa onima od kojih su je primili. To je zahvala ljudima Grada i okolice koji su ih primili u svoje domove, koji skrbe o njima, to je i Caritas Dubrovačke biskupije, to su i ustanove, Grad, općine, škole. To je i naša crkva, naša biskupija – to smo svi mi koji smo devedesetih na isti ili sličan način prolazili ono što oni prolaze danas”, riječi su jednog od hrvatskih domaćina.

Susretu su nazočili i predstavnici Crvenog križa u Dubrovniku, koji također skrbe o osobama iz Ukrajine u Gradu. Hotel Astarea je donirao veliku tortu kojom su se, uz sve kolače i slana jela koje su Ukrajinci donijeli, svi počastili, a Udruga Deša je donirala tradicionalna pengana jaja koja su uz poklon paketiće podijeljene odraslima i djeci.

Na kraju je vjeroučiteljica, također izbjegla iz Ukrajine, Olia Slavska, održala kratku poticajnu katehezu na temu smisla Isusova uskrsnuća, koja se može primijeniti danas u životima koje trenutačno žive.

Uskrsno druženje dio je susreta Ukrajinaca u Dubrovniku koji se održavaju svakog trećeg ponedjeljka u organizaciji biskupijskog Caritasa i uz domaćinstvo župe sv. Petra na Boninovu. Nastavlja se i tečaj  hrvatskog jezika kojeg Ukrajinci pohađaju na dubrovačkom Sveučilištu kao i redovita materijalna pomoć koju mogu primiti u Caritasu Dubrovačke biskupije u vidu paketa hrane.

Druženje je organizirano u sklopu integracijskih i psihosocijalnih aktivnosti projekta ‘’Pomoć za Ukrajinu’’ koji financira CRS posredstvom Hrvatskog Caritasa.