Budi dio naše mreže
Izbornik

Umirovljeni latinski patrijarh Jeruzalema Twal predvodio zahvalno misno slavlje nakon izborne skupštine HKD Napredak

Sarajevo (IKA/KTA)

Umirovljeni latinski patrijarh Jeruzalema mons. Fouad Twal, koji je sudjelovao na Glavnoj izbornoj skupštini Hrvatskog kulturnog društva Napredak, predvodio je 6. srpnja euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u kojem je i održana spomenuta skupština.

Dosadašnji predsjednik Napretka mons. Franjo Topić, koji je na skupštini izabran za počasnog predsjednika, pozdravio je patrijarha Twala izražavajući radost što je, nakon više neuspješnih pokušaja, napokon ostvaren njegov pohod Crkvi u Bosni i Hercegovini i Napretku. Zahvalio je za dolazak i apostolskom nunciju mons. Lugiju Pazzutu ističući da je Sveta Stolica podupirala rad Napretka. Također je zahvalio i vojnom biskupu mons. Tomi Vukšiću i svećenicima koncelebrantima među kojima je bio i jedan od članova prve napretkove uprave vlč. Ivo Jezidžić. Zavalio je i svim napretkovcima i drugim okupljenim vjernicima kao i prigodnom zboru koji je animirao liturgijsko pjevanje.

U prigodnoj propovijedi patrijarh Twal kazao je da su se, nakon održane godišnje Napretkove skupštine, ujedinili oko oltara da bi „zahvalili Gospodinu, stavili svoje pouzdanje u Njega, svoju budućnost, budućnost naše zemlje i naših obitelji“ po zagovoru svetih Ćirila i Metoda. „Ovo je prigoda za učvršćivanje crkvenog zajedništva između Crkve u Sarajevu i majke Crkve u Jeruzalemu koja je također i vaša majka. Nadam se da ću imati priliku moliti s vama i u Svetoj Zemlji. Toliko je sličnosti između naših dviju crkvenih zajednica što se može osjetiti kada se dođe u Sarajevo kojega je sveti papa Ivan Pavao II. nazvao ,europskim Jeruzalemom’. Vaš nobelovac Ivo Andrić, koji je bio i Napretkov stipendist napisao je: ,Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrjednije od mostova .. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni i podignuti uvijek smisleno, na mjestu u kojem se križa najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo’“, kazao je patrijarh Twal te istaknuo da su sveti apostoli Ćiril i Metod riječima i djelima bili mostograditelji.

„Zaista, ‘ćirilo-metodska ideja’ bila je: pratiti u različitim povijesnim razdobljima slavenske narode favorizirajući kulturni, nacionalni i religiozni razvoj… U stvari, Ćiril i Metod predstavljaju klasični primjer onoga što se danas označava terminom ,inkulturacija’: svaki narod treba objavljenu spasiteljsku poruku prilagoditi vlastitoj kulturi pomoću prikladnog jezika. Ovo pretpostavlja vrlo zahtjevan rad ,prevođenja’ jer traži prikladnu terminologiju, a da se ne izostavi bogatstvo objavljene Riječi o čemu su dva sveta brata ostavili tako veliko svjedočanstvo da Crkva i danas gleda u njih kao smjerokaz i inspiraciju. Zato ste dobro izabrali svetu braću za zaštitnike Napretka“, rekao je patrijarh Twal ističući da i Napredak slijedi ideju svete braće. „Kultura koja izlazi iz sebe i svojih vlastitih promišljanja kako bi zasukala rukave i pravila mostove između ,različitih obala’ mogla bi biti nova suvremena teološko-kulturna paradigma. Religije se ne mogu povući u sebe kada je riječ o navještaju mira u suvremenom svijetu. Kao što reče jedan teolog: ,Nema mira među nacijama bez mira medu religijama’“, kazao je patrijarh Twal te dodao da „veličina i povezanost Napretka prelaze granice BiH“.

„Jedino Bog zna koliko je kršćanskih mučenika u svijetu zbog ratova i progona. Jedino Bog zna kolike žene, djeca i očevi svakodnevno trpe progone, ponižavanja, strah, maltretiranja, nasilje nad svojim sinovima i kćerima pred njihovim očima koje ne mogu zaštititi. Čestitajući Napretku na postignutom radu, pozivam vas da imate veliko srce kao što je imao Gospodin i da molite za sve patnike svijeta. Završit ću riječima pape Franje koje je izrekao u novoj pravoslavnoj katedrali u Bukureštu, 30. svibnja pozivajući i hrabreći sve vjernike: nemojte biti u strahu i nemojte u otvorenosti drugom gledati opasnost; imajte hrabrosti oprostiti i koračati zajedno; imajte hrabrosti ne biti zadovoljni tihim životom; imajte smjelosti uvijek otvoreno i iskreno tražiti lice svoga brata. Siguran sam da sveti Ćiril i Metod mole za vas, za sve članove Napretka i za sve nas! Bog vas blagoslovio!“, kazao je na kraju patrijarh Twal.

Nakon mise druženje Napretkovaca i prijatelja nastavljeno je u Napretkovu Domu na Trebeviću.