Budi dio naše mreže
Izbornik

Umjetnik dr. o. Marko Rupnik za Glas Koncila: Korizma priprema čovjekova osjetila za susret s križem

Zagreb (IKA)

Glasoviti umjetnik i duhovnik slovenski isusovac dr. o Marko Ivan Rupnik u novom broju Glasa Koncila od nedjelje 21. veljače u intervjuu govori o svojem umjetničkom radu, ali i korizmi i postu iz nove dimenzije.

Govoreći o korizmi o. Rupnik je kazao: „Korizma želi pripremiti čovjekova osjetila – oči, sluh, dodir prema drvu križa, da susret s križem ne izazove bijeg, odbijanje, strah. Naprotiv, kada se na Veliki petak ugleda Krista na križu i u muci, da osjetila već budu spremna u tome prepoznati potpuno otkrivenje Božje ljubavi za nas. U tom smislu korizmeni je post molitva čovjekova tijela“.

Glas Koncila je s o. Rupnikom razgovarao u solinskoj crkvi. Dok je jednim okom budno nadgledao kako napreduje slikanje mozaika u krstionici iznosio je svoja promišljanja o umjetnosti, problemima današnjice, izazovima s kojima se suočava Crkva i egzistencijalnim čovjekovim traganjima. „Gdje god je nacionalnost snažnija od ispovijedi Krista, nešto nije u redu. Nacija ne može biti važnija od krštenja jer ono ucjepljuje u novo zajedništvo, u novu ljubav koja sve ono što je do tada služilo kao jedinstvo relativizira, a istodobno i oslobađa“, kazao je umjetnik Rupnik.