Budi dio naše mreže
Izbornik

Umrli u pandemiji u Italiji povjereni svetom Franji

Rim (IKA)

Od početka pandemije u proljeće 2020. više od 175.000 ljudi umrlo je u Italiji od infekcije Covidom 19 ili zbog njenih posljedica. Inicijativa Talijanske biskupske konferencije i franjevaca u Asizu ima za cilj pružiti utjehu ožalošćenima, prenosi agencija SIR.

Talijanska biskupska konferencija sa žalošću gleda na činjenicu da je pandemija odnijela mnoge živote koji su nas „ostavili u anonimnosti“. Kako bi odali počast svim preminulima, predsjednik Biskupske konferencije, kardinal Matteo Zuppi, zamolio je franjevce u Asizu da „prikupe imena pokojnica i pokojnika te stupe u kontakt s onima koji se žele prisjetiti drage osobe na ovaj poseban spomendan”, te da po zagovoru svetoga Franje povjere Bogu sve umrle.

Imena će se prikupiti digitalno preko internetske stranice 4ottobre.sanfrancesco.org te ispisati i postaviti na njegovom grobu u Asizu na spomendan svetog Franje, 4. listopada. Ovim činom svi umrli povjeravaju se napose asiškom svecu.

Ova inicijativa ima za cilj biti „konkretan način da se u vjeri i bliskom prijateljstvu dopre do svih onih koji i danas pate što se nisu mogli oprostiti od svojih obitelji i voljenih“, rekao je kardinal Zuppi.

Italija bilježi natprosječan broj umrlih, posebno u prvoj fazi pandemije. Svoje poslanje franjevci vide kao priliku za pronalazak utjehe. “Neka Božji zagrljaj i zagrljaj svih nas, braće i sestara, u Gospodinu dopre do onih koji su tako teško pogođeni u ovim teškim vremenima”, rekao je brat Marco Moroni, kustos Franjevačke opatije u Asizu.

U znak zahvalnosti svim ljudima koji su dali pozitivan doprinos društvu tijekom pandemije, predsjednik Sergio Mattarella upalit će zavjetnu lampu talijanskih zajednica u Asizu u ime svih Talijana, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
covid-19 Italija sveti Franjo umrli