Budi dio naše mreže
Izbornik

Umro svećenik Ivan Troha

Karlovac (IKA)

Svećenik Riječke nadbiskupije Ivan Troha okrijepljen svetim sakramentima umro je u petak 1. rujna u Karlovcu u 78. godini života i 51. godini svećeništva.

Sprovodna misa i obredi predviđeni su u rodnoj Župi sv. Vida – Prezid, 5. rujna u 14 sati. Sat vremena ranije, od 13 sati, u crkvi će biti izloženo tijelo pokojnika.

Ivan Troha rođen je 18. listopada 1945. u Prezidu od majke Franjice Troha kao sin jedinac. Završio je osnovnu školu u Prezidu, jednu godinu farmacetuske škole u Zagrebu, malo sjemenište u Pazinu i Rijeci. Bogosloviju u Rijeci završio je kao kandidat Riječko-senjske nadbiskupije. Za đakona je zaređen 19. ožujka 1970., a za svećenika 22. travnja 1972. u Katedrali sv. Vida u Rijeci. Mladu misu prikazao je 7. svibnja 1972. u župnoj crkvi sv. Vida u Prezidu. Službovao je kao kapelan u Otočcu, župnik u Cvitoviću zatim povjerenik za duhovna zvanja Slunjskog dekanata, a kasnije je upravljao u raznim periodima župama Plešce, Čabar, Prezid i Tršće te tijekom 35 godina, do umirovljenja, župama sv. Hemagora i Fortunata – Gerovo, sv. Leonarda opata – Hrib i svetištem Majke Božje Karmelske na Svetoj gori. Umirovljen je u srpnju 2020.