Budi dio naše mreže
Izbornik

Uočnica Gospe Karmelske u Stepinčevom Karmelu

Zagreb (IKA)

Štovatelji Karmelske Gospe su s karmelićankama u Brezovici proslavili uočnicu Gospe Karmelske na spomendan sv. Bonaventure, biskupa i crkvenog naučitelja, u petak 15. srpnja misnim slavljem koje je predvodio vlč. Vatroslav Siketić, župni vikar u Zaprešiću.

U metaforičnoj homiliji vlč. Siketić je naglasio da Karmel stoji poput križa Gospodnjega, dok se svijet vrti. Stoga se uputio u „slastičarsko razmatranje“, u školu simbola, kako bi došao do nekoliko poticaja za svetkovinu Gospe Karmelske. Tako je između ostalog rekao: „Karmel, ovaj Karmel, životno djelo našeg blaženog nadbiskupa Alojzija Stepinca, sličan je karamelu bojom, okusom i mirisom. Bojom jer je smećkast, smeđ, ponekad, ako je gorak, gotovo crn, a ako je spravljen s mlijekom, gotovo bijel. Okusom, dakako, sladak poput meda. I mirisom jer se u njemu ćuti lagana vatra na kojoj je spravljen. Karamel se dobiva polaganim zagrijavanjem šećera, ne naglim, ishitrenim, naprasnim, već pažljivim, ustrajnim i pozornim. Tako se i naše sestre oblikuju u ovim blagoslovljenim prostorima. Nadalje, dodaje se i maslac u smjesu. A njega je nemoguće dobiti od sirutke, mlaćenice ili bijele vode koja se običava nazivati obranim mlijekom s 0,9 % mliječne masti. Potrebno je svježe mlijeko zagrijati, pokupiti skorup i u stapu postojanim, ritmičnim udarcima započeti formirati maslac. I naše sestre sabrane su rukom Zaručnikovom i u ritmu bogoslužja časova polako oblikovane u maslac, dragocjeni zlatni plod mlijeka“.

U nastavku homilije spomenuo je kako se karamel oblikuje i kako su poslastice međusobno slične, identične, no istina je drugačija; svaka je čudo ljubavi Božje koje se daruje drugima. Istaknuo je također kako je u postupku priprave karamele potrebno dosta vremena, dragocjenih sastojaka (šećer, maslac, mlijeko) i ustrajnosti u oblikovanju, a koliko je više vremena, dragocjenih sastojaka iz vrta milosti Božjih i ustrajnosti potrebno da bi se oblikovalo jedno srce u Karmelu. Ovaj Karmel darovao je nove karmele u kojima se spravljaju delicije za život vječni. To valja čuvati i za to moliti, rekao je između ostalog na kraju homilije vlč. Siketić.

Na misi su pjevale karmelićanke, pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD i uz orguljsku pratnju s. M. Kristine Jadanić, OCD.

Trodnevnom pripravom i devetnicom molitava, razmatranja i pjesama pripremale su se karmelićanke, koje slave svoju zaštitnicu samostana i svetišta, kao i štovatelji Gospe Karmelske za njezinu svetkovinu 16. srpnja koju s ljubavlju i radošću očekuju.