Budi dio naše mreže
Izbornik

Uočnica Obiteljskog dana na Kupresu

Kupres (IKA)

Uoči trećeg Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini, večernju misu 25. srpnja, u crkvi Svete Obitelji na Kupresu predslavio je predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, objavila je Nedjelja.

U koncelebraciji s mons. Semrenom, između ostalih, bio je kupreški župnik don Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, ravnatelj Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i član Odbora za organizaciju Obiteljskog dana.

Posebnost ovogodišnje uočnice jest sklapanje sakramenta ženidbe koje je upriličeno tijekom mise.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja, mons. Marko uputio je prigodnu propovijed, naglasivši kako ih je u kupreškoj crkvi sve okupila Božja dobrota, Božje milosrđe, Božja ljubav, izražena po Svetoj obitelji. „Ovdje na Kupresu obilježavamo 3. Obiteljski dan u BiH. Ove godine, o 25. obljetnici enciklike Evanđelje života, sv. Ivana Pavla II., pape, Vijeće za obitelj predložilo je BK BiH da pozove vjernike da se uključe u veliku molitvenu devetnicu: Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život. Devetnica je počela na Blagovijest (25. ožujka) i traje do Božića (25. prosinca). Tako svakog 25. dana u mjesecu, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini svjedoči evanđelje života, poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život te služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem (…) Dodatno smo radosni jer slavimo ovu gozbu ljubavi zajedno s mladencima koji će se večeras vjenčati pod ovom svetom misom. Karla i Ivan, mladenci žele s nama podijeliti svoju radost i sreću. Podržimo ih i pomognimo im iskrenom molitvom da nastave radosno živjeti svoju priču o Ljubavi – o Bogu, o sretnoj obitelji“, pozvao je biskup Semren.

U nastavku je istaknuo kako je ljubav ono što je najljepše na ovoj zemlji i ono bez čega nitko ne može biti sretan, a ona nastaje iz slobode. „Zato se prava obitelj temelji na slobodi i ljubavi. Što to znači da se obitelj temelji na slobodi? Mi smo općenito navikli misliti da sloboda postoji samo prije braka, a da je u braku nema. To je potpuno krivo. U braku moraju istodobno rasti i sloboda i ljubav (…) Sloboda i ljubav trebaju vladati ne samo u odnosima između muža i žene, tj. među roditeljima, nego također u odnosima između roditelja i djece. Prava ljubav ne poznaje ograničenja, nego s vremenom sve više raste (…) Brak je polazište, a ne dolazište. Jedno je sigurno: bračna sreća i mir nikada se ne daju, ne darivaju, nego se zajedno grade (…) Bračna je ljubav uzajamno prihvaćanje. Ona je sila koja bračne drugove tjera da dadnu najbolji dio sebe“, poručio je, među ostalim, propovjednik.

Nakon mise biskup Semren predvodio je Molitveno bdijenje za obitelji i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u okviru spomenute molitvene devetnice.

3. Obiteljski dan u BiH, organiziraju zajedno Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Župa Svete Obitelji na Kupresu. Svečanu euharistiju na sam Obiteljski dan, u nedjelju 26. srpnja, predslavit će predsjednik BK BiH kard. Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, objavila je Nedjelja.