Budi dio naše mreže
Izbornik

Uočnica svetkovine Bogojavljenja i misa zadušnica za Benedikta XVI. u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Uoči svetkovine Bogojavljenja, 5. siječnja večernja misa u varaždinskoj katedrali započela je tradicionalno blagoslovom vode i vjernika, a misu je u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola i drugim svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova predslavio varaždinski biskup Bože Radoš. Misu je prikazao za preminulog papu u miru Benedikta XVI.

U svojoj je homiliji biskup Radoš podsjetio na posljednje riječi Benedikta XVI. o kojima svjedoči bolničar koji je bio uz njega: „Gospodine, volim te“. Biskup se zapitao što se odvijalo u njegovoj duši kad je izgovarao te riječi te rekao kako smijemo zamisliti da ga je Gospodin, koji ga je postavio za nasljednika sv. Petra, poveo u duši na Genezaretsko jezero da ga tamo, kao onomad Petra, pita „Ljubiš li me?“,. Smijemo naslutiti, kazao je biskup nadalje, da ga je, u tom intimnom razgovoru onih koji se vole, Isus ponovno proveo kroz život Benedikta XVI., kardinala Ratzingera, dječaka Josipa rođenog negdje u Njemačkoj i upitao ga: „Da li me voliš?“ Odgovor je bio, kao što smo čuli: „Gospodine, volim te!“, kao posljednje riječi kojima se Benedikt XVI. oprostio od ovoga svijeta, rekao je biskup Radoš.

Biskup je pozvao okupljene da razmisle što bi htjeli da budu njihove posljednje riječi na ovoj zemlji, kome bi ih htjeli izreći. „Je li to Gospodin?“, upitao je biskup i nastavio: „ Kad bi naučili ove riječi Gospodinu svaku večer izgovoriti s punim srcem vjerujem da bi imali mirnoću u duši, miran san i da bi bili spremni, kada se probudimo, živjeti u Božjoj ljubavi s jačim žarom, svjesnije i dublje“.

U nastavku se biskup osvrnuo na prvo čitanje iz Ivanove poslanice o očitovanju Božje ljubavi po Isusovu polaganju života za nas. Na takvu ljubav ne možemo odgovoriti drugačije nego ljubavlju, ali ne samo prema Bogu, nego nas Isus obvezuje na ljubav prema braći, da položimo život za njih jer u Božjoj logici ljubav treba poteći dalje. Ljubav koja teče od Boga, koju ispovijedamo prema Bogu mora postati put prema svakom čovjeku, pojasnio je biskup.

U Benediktu XVI. mogli bi prepoznati „istinitog Izraelca u kojem nema prijevare“, kazao je biskup pozivajući se naviješteni evanđeoski odlomak o susretu Isusa i Natanaela. Benedikt XVI. mogao bi biti taj učenik Natanael koji je pod smokvom istraživao Pisma, tražio Mesiju. Benedikt  je vjerno slijedio glas Božji, istinu, u svakom trenutku svojega života spremno odgovarajući „Gospodine ti znaš da te volim!“

Završno je biskup govorio o Benediktu XVI. kao zvijezdi koju bismo trebali slijediti, kao što su mudraci slijedili zvijezdu tražeći Gospodina. „Zvijezda je svatko onaj koji tko dopusti da ga sjaj Kristova svjetla, njegove ljubavi, obasja tako da može svijetliti drugima u životu. Benedikt XVI. od Krista je primao svjetlo i bio nam je svjetlo u životu“, rekao je biskup te pozvao okupljene da mole na nakanu da Crkva prepozna Benedikta kao sveca, da ga Gospodin podigne na čast oltara da ga uzdigne kako bi nam bio svjetlo na putu, zvijezda koja baca Kristovo svjetlo na naš put i nakon što se preselio Kristu.