Budi dio naše mreže
Izbornik

Uputa za zbrinjavanje beskućnika

Zagreb (IKA)

Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku objavilo je 28. ožujka preproruku, odnosno načine zbrinjavanja beskućnika u uvjetima epidemije, piše na mrežnoj stranici koronavirus.hr.

Sukladno učestalim upitima vezanim uz zbrinjavanje beskućnika obavijestili su da će se za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 koristiti Plan zbrinjavanja beskućnika u Republici Hrvatskoj i plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima za 2019/2020.Plan zbrinjavanja beskućnika u Republici Hrvatskoj i plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima za 2019/2020. možete pronaći OVDJE.

Predlažu također da se organizacija rada pučkih kuhinje odvija na slijedeće načine

  • Korisnicima koji mogu pripremati samostalno obroke preporuča se dostavljati ispred kućnih vrata namirnice za pripremu obroka kako bi mogli samostalno pripremati obrok (npr. radno sposobni korisnici ZMN)
  • Korisnicima koji ne mogu samostalno pripremati obrok (zbog zdravstvenih razloga, visoke životne dobi ili neadekvatnih prostornih uvjeta) preporuča se da osobe pod posebnom zaštitom uz pridržavanje higijenskih mjera koje je izdao HZJZ dostavljaju pripremljeni obrok na kućnu adresu uz smanjenje fizičkih kontakata.
  • Korisnici koji tijekom dana ne prebivaju u  stambenim prostorima (korisnici prenoćišta, beskućnici) prehranu konzumiraju u prostorima pučkih kuhinja uz pridržavanje higijenskih mjera, poštivanje standarada čišćenja prostora i drugim mjera koje je izdao HZJZ (poštivanje  prostorne udaljenost, ograničen broj osoba koji istovremeno borave u prostoru..).

Više OVDJE.

Ključne riječi:
beskućnici covid-19 koronavirus