Budi dio naše mreže
Izbornik

Upute hodočasnicima na komemoraciju žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta na Udbini

Udbina (IKA)

Na Udbini će se u subotu 15. svibnja održati komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta. Prenosimo napomene i tehničke upute Gospićko-senjske biskupije za organizatore i hodočasnike.

1. Nadnevak i mjesto proslave

Ove godine komemoraciju žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta obilježit ćemo svetom misom i prigodnim programom na Udbini, u Svetištu hrvatskih mučenika, u subotu, 15. svibnja 2021.

 • 10 sati – ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put
 • 11 sati – na Trgu ispred crkve molitva svete krunice
 • 11:30 – recital „Luč Hrvata“
 • 12:15 – sveta misa na Trgu ispred crkve hrvatskih mučenika koju predslavi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić (izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija)
 • 18 sati – sveta misa u crkvi hrvatskih mučenika.

2. Savjeti epidemiološke službe

Liturgijsko slavlje odvija se na otvorenom, na trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika.

 • Poštujući preporučeni razmak, sjedeća i stojeća mjesta na trgu bit će označena.
 • Obvezno je nošenje zaštitne maske za lice.
 • Izostavit ćemo pružanje znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.
 • Podjela svete pričesti je isključivo na ruku.
 • Priliku za svetu ispovijed hodočasnici imaju u prostoru ispod crkve, u vanjskom dijelu ispred dnevne kapele Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika. Svećenici će nositi zaštitne maske za lice i biti odvojeni prozirnom pregradom.
 • Crkva je dovoljno velika, mjesta za sjedenje su označena.
 • Hodočasnike podsjećamo da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u skupinama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

3. Parkiranje

Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

Uzvanici imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole „Kralj Tomislav“. Invalidi imaju parkiralište na prostoru ispred Osnovne škole.

Svi autobusi koji će doći nakon 11 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako se može dogovoriti s vozačem za povratak nakon svete mise.

Hodočasnike koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta, (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.

4. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave hodočasničku grupu organizacijskom Odboru – Crkvi hrvatskih mučenika na broj telefona 053/778-610 ili najbolje na adresu e-pošte chm@chm-udbina.com.hr kako bi ih pozdravili prije misnog slavlja. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučujemo autocestu i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

5. Okrjepa

Poštujući epidemiološke mjere okrjepa je moguća samo u lokalnim restoranima i kavanama. Preporučujemo, hranu i piće ponesite sa sobom.

Toga dana na Udbini ćemo se okupiti kao molitelji i hodočasnici, jer ovo je sveti molitveni skup za naše žrtve, a nikako politički skup. Mjesto na kojem se nalazimo sveti je prostor i priliči da na svetom mjestu naše misli idu prema Bogu, koji je jedina nagrada i utjeha svim žrtvama. Na trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika biti će dozvoljeno unijeti jedino župne zastave, kao i nacionalne zastave koje su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Pozivamo vas da u dostojanstvu i svetosti žrtve koje se spominjemo obilježimo godišnjicu Bleiburške tragedije.