Budi dio naše mreže
Izbornik

Uršulinke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan sv. Anđele Merici

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan sv. Anđele Merici, koja je 1535. godina osnovala Družbu svete Uršule, kojoj pripadaju i uršulinke koje djeluju u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu proslavljen je u srijedu 27. siječnja večernjim misnim slavljem koje je u pastoralnom centru župe predvodio župnik Ivan Lenić.

Posluživao je đakon Marko Obradović, a pjevao je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Cecilije Kolarić. Uz domaće župljane i nekoliko redovnica grada na misi su sudjelovale uršulinke te članovi zajednice ‘Anđeline prijateljice’, koje u župi djeluju od 2013. godine.

Ocrtavajući život i djelo sv. Anđele župnik Lenić uz ostalo je naglasio kako je ona primjer da Bog ne izabire mudre i velike, nego raspoložive i spremne biti vjernima. „Sva njezina mudrost počinjala je od temeljnoga ‘biti jedno u Kristu, biti jedno s Kristom’, kao velike vrednote života promicala je jedinstvo, slogu, zajedništvo u koje je ulagala čistu ljubav. Sv. Anđela ‘ponizna, čista’, nalagala je da se po cijenu jedinstva i sloge sebe ‘ušutka’, umrije nadilazeći svoje sebične prohtjeve te se ulaže samo čista ljubav za zajedništvo“, naglasio je župnik te ustvrdio „da smo i mi pozvani do kraja praštati, usvajati milosrđe i živjeti ga u odnosu jedni s drugima kako bi u našim obiteljima, odnosima vladalo jedinstvo, zajedništvo, sloga“.

Čestitajući uršulinkama blagdan njihove utemeljiteljice zahvalio je njima kao i svim župljanima koji se trude izgrađivati zajedništvo. Pozvao ih je da mole zagovor sv. Anđele kako bi poput nje mogli ostvariti da budemo takve posude ljubavi koja stvara blizine, zajedništvo i slogu. U znak zahvale kućnoj poglavarici s. Jasni Lučić darovao je sedam bijelih ruža, po jednu za svaku od sedam uršulinki koje djeluju pri ovoj župi. Sestre je te večeri u njihovu samostanu pohodio i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.