Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsna poruka biskupa Đure Gašparovića

PETROVARADIN (TU) (IKA)

Biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović uputio je poruku za Uskrs 2021. pod naslovom: Radujte se kršćani u Isusu sabrani!

Radostan je ovo dan Uskrsa. Uskrs je najveći, najstariji i najvažniji blagdan-svetkovina, sunce svih blagdana. Uskrs je naša sadašnjost i budućnost. Uskrs je temelj i sigurnost naše vjere, ispunjenje svih naših nada, dovršenje našega spasenja, potpuna pobjeda života nad smrću, dobra nad zlim, ljubavi nad mržnjom, praštanja nad osvetom, svjetla nad tamom i zlom grijeha, radosti nad tugom i uskrsnuća nad grobom. 

Kristovo uskrsnuće je najveće čudo otkad postoji ova zemlja. Najveći događaj u povijesti ljudskoga roda. Svoje uskrsnuće je Isus toliko puta proricao, da bi dokazao svoje božansko poslanje. Uskrsnuće je temelj našega vjerovanja, ono na čemu počiva naša vjera. Uskrs je blagdan pobjede i života, radosti i mira.

Mi kršćani slavimo Uskrs, jer se nešto jedinstveno dogodilo u povijesti i danas se događa. Nije vjera u prazan grob, niti vjera u pojedinosti oko Isusovog uskrsnuća odlučujuća za naše slavljenje, to nam je opisano u Evanđelju. Mi slavimo ovaj blagdan, ovu svetkovinu, jer je jedan čovjek – «u svemu nama sličan, osim u grijehu» – pošao putem muke, umro i treći dan uskrsnuo.  Dogodilo se ovdje nešto jedinstveno. Bog je sam uskrsnuo ovog Isusa. Bog je sam time dao jedan znak, koji je trajno zapisan u povijesti čovječanstva i tu ostaje. Ovaj Isus iz Nazareta je zaista uskrsnuo – on živi. Muka je našla odgovor u Uskrslom. Zato se Uskrs odnosi na cijelo čovječanstvo, pogađa svakog od nas; posve svejedno da li u to vjeruje ili to negira ili o tome nikad nije čuo. Božje djelo nije samo značajno za dvije milijarde kršćana, nego za sve ljude.

Svojim uskrsnućem Isus je sebe dokazao, a nama je pokazao put u život da bez straha i sumnji možemo ići za njim, možemo živjeti s njime. On nam je pokazao kako bi trebali živjeti ovo milosno vrijeme i pretvarati svaki trenutak života u trenutak spasenja za sebe i svoju voljenu braću i sestre. Nama Uskrs pomaže shvatiti da smo nešto više nego samo obični ljudi. Mi smo uvjereni da sav naš život, sav naš rad, sve naše brige, tjeskobe, patnje, svakodnevni križevi i poteškoće imaju svoj puni i pravi smisao i neizmjernu vrijednost.

Uvjeren sam da smo se mi, koji se trudimo oko svog osobnog odnosa s Bogom ljubeći bližnjega, opredijelili za onaj pravi put i da smo na njemu ispunjeni i radosni. Pred nama, stoga, stoji zadaća svakoga dana ići u svoju Galileju, tj. ususret svom bližnjem u obitelji i drugdje. U iskrenom susretu s drugim u prilici smo iskusiti prisutnost Uskrsloga i njegovu brigu za nas. Onaj tko živi uskrsnuće i dopušta drugome da uskrsne iz smrti grijeha, nerazumijevanja, neprihvaćanja, predrasude i da pokaže svoje bolje lice, shvaća dubinu poruke koju sobom nosi Uskrs i može onda iz dubine svoga srca drugomu čestitati najveću kršćansku svetkovinu.

S tom vjerom Kristu idimo ususret jedni drugima i donosimo radost, mir, snagu i utjehu. A radost, mir, snaga i utjeha je dar Uskrsloga, kog smo tako potrebni i željni.

Neka nas slavljenje Uskrsa i uskrsnih blagdana potakne na još snažnije suobličenje Kristu, raspetom i uskrslom po djelima milosrđa i neka nas sve ispuni nutarnjim mirom, vedrinom srca i pogleda, te osnaži velikodušnošću. S tom željom, neka je milošću ispunjen i blagoslovljen Uskrs! Zato kličem: SRETAN USKRS!

mons. Đuro Gašparović, biskup Srijemske biskupije