Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsna poruka biskupa Fazekasa

Subotica (IKA)

Poruku za Uskrs 2024. subotičkog biskupa Franje Fazekasa objavljujemo u cijelosti.

Drage moje sestre i braćo moja u Kristu! 

Misaoni svijet današnjeg čovjeka više oblikuju filmovi ili televizijske serije negoli  biblijski način razmišljanja. Stoga se može dogoditi da i Isusovo uskrsnuće shvaćamo  poput nekog sretnog svršetka pravednog čovjeka nakon njegovih teških, mukotrpnih  iskušenja. Sad već nema više mukâ, prebrodili smo teške trenutke i sve to prepuštamo  zaboravu. 

Međutim, Isusovo uskrsnuće ne smijemo promatrati na takav način. On ne želi da  zaboravimo Njegovu muku i smrt. Proslava našega Spasitelja ne obezvrjeđuje Njegovu  mučeničku smrt na križu. On želi da to ostane vječni spomen za sve nas. Ona slava i  snaga koja je bila skrivena u Isusu patniku, u zoru Uskrsa postala je vidljiva u Njegovu  uskrsnuću.  

Nedvojbeno, najtemeljitija tvrdnja i najvažniji događaj, najveća radosna vijest naše  kršćanske vjere jest Kristovo uskrsnuće. U njemu nalazimo smisao našim  stremljenjima, čak i našim jadima. Naime, sam Isus Krist, koga je apostol Petar u svom  govoru jeruzalemskom puku nazvao „začetnikom života“ (Dj 3,15), došao je da imamo  život i to u izobilju (usp. Iv 10,10). 

Isus je svojom smrću i uskrsnućem nadvladao samu smrt i prolaznost. Time što je  uskrsnuo, nas, svoje vjernike, oboružao je takvom milošću da možemo uskrsnuti na  jedan nov, nepropadljiv, vječni život. Taj život je već na ovom svijetu skriven u nama i  naš Spasitelj želi da se ta stvarnost očituje i u našoj svakidašnjici. Ovaj vječni život je  zapravo život Presvetog Trojstva, izvire od Nebeskog Oca i izlijeva se na nas slabašna  stvorenja po uskrsnuću Isusa Krista u Duhu Svetom. 

Za nas je Isusovo uskrsnuće zaista radosna vijest jer, zahvaljujući tome, postali smo  i mi dionici božanskog života. Ta vjera nam pruža snagu u našim patnjama, u našim  bezizglednim okolnostima, budući da svoju konačnu riječ nema niti trpljenje niti smrt.  Ima uskrsnuća! Postoji vječan, trajan i sretan život! Stoga, želim vama, drage sestre i  braćo, da ova nada obasjava vaša srca dok predanim duhom proslavljate radosne dane  našega Uskrsa! 

Franjo, v.r. 

biskup