Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsna poruka patrijarha i poglavara jeruzalemskih Crkava

Jeruzalem (IKA)

U izdanju lista "L`Osservatore Romano" od 28. ožujka objavljeni su glavni naglasci iz uskrsne poruke patrijarha i poglavara jeruzalemskih Crkava čiji prijevod u cijelosti donosimo u nastavku.

“Dok ove godine Uskrs obilježavamo na međusobno dva udaljena datuma, zajedno smo se udružili kako bi svijetu navijestili Radosnu vijest o Kristovom uskrsnuću, kojeg su anđeli prvi put navijestili na praznom grobu prije gotovo dva tisućljeća, ovdje u Svetom gradu Jeruzalemu”, poručili su patrijarsi i poglavari jeruzalemskih Crkava u svojoj tradicionalnoj uskrsnoj poslanici. “Ova uskrsna poruka nade – primijetili su – ne samo da potvrđuje Kristovu pobjedu nad grijehom i smrću, nego i obećava spasenje onima raskajanog srca koji se s vjerom obrate našem Gospodinu”.

U svojoj poruci poglavari Crkava istaknuli su i “intenzivnu patnju Svete zemlje”: “Ponavljamo naše osude svih nasilja u sadašnjem razornom ratu, posebno onih koji su usmjerenih protiv nedužnih civila, i ponavljamo apel za trenutačni i svaki daljnji prekid vatre.” Također, ponovili su i poziv na poduzimanje potrebnih radnji “za brzo slanje humanitarne pomoći, oslobađanje svih zatvorenika, slobodan pristup za potpuno opremljene liječnike i medicinsko osoblje za liječenje bolesnih i ozlijeđenih te otvaranje pregovora na međunarodnoj razini s ciljem okončanja i prevladavanja sadašnjeg ciklusa nasilja.” “Samo na taj način bit će moguće konačno ponuditi sveobuhvatno rješenje za pravedan i trajan mir, ovdje u zemlji gdje je naš Gospodin žrtvovao svoj život, rušeći zid neprijateljstva, kako bi svijetu ponudio nadu u pomirenje (Ef 2,14; Kol 1,20)”, istaknuli su čelnici kršćanskih zajednica.

Upućujući ovu uskrsnu poruku kršćanima diljem svijeta, vjerski poglavari uputili su i posebne riječi i pozdrave “onim vjernicima u Gazi koji su posljednjih mjeseci nosili posebno teške križeve”, poput onih koji su našli utočište u crkvama svetoga Porfirija i Svete Obitelji. Njima i svima onima koji s vjerom gledaju na Kristovo uskrsnuće, “i posred tame sadašnjega vremena”, željeli su uliti nadu riječima svetog Pavla: “Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem (Rim 8, 38-39)”.

“Upravo s tim pouzdanjem možemo se, bez obzira na sadašnje okolnosti, pridružiti ponavljanju drevnog i radosnog uskrsnog pozdrava koji nastavlja odjekivati ​​kroz stoljeća: ‘Krist je uskrsnuo!’ (Al Maseeh Qam! Christos Anesti! Christos haryav i merelotz! Pikhirstos aftonf! Christ est Ressuscité! Cristo è risorto! Christus resurrexit! Meshiha qam! Christos t’ensah em’ muhtan! Christus ist auferstanden!) Uistinu je uskrsnuo! Aleluja!’“, zaključili su patrijarsi i poglavari jeruzalemskih Crkava.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.

Ključne riječi:
Jeruzalem MiR rat uskrsna poruka