Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni ponedjeljak u Pučišćima

Pučišća (IKA)

Papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović slavio je na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja blagdansku misu u crkvi Sv. Jeronima u rodnim Pučišćima na Braču. Završnu homiliju održao je tom prilikom ovogodišnji velikotjedni propovjednik franjevac Josip Repeša koji je u toj župi boravio, propovijedao i ispovijedao od Nedjelje muke Gospodnje.

Vjernicima je govorio o susretu s Gospodinom na temelju susreta učenika s Uskrslim. „Oduševljava li nas svaki put susret s Gospodinom? Što očekujemo od tih susreta? U trenucima kad od Gospodina ne dobivamo ono što očekujemo, ono što želimo ili smatramo da smo zaslužili, kod nas vjernika stvara određenu nelagodu. Htjeli priznati ili ne, u susretu s Gospodinom imamo svoja oduševljenja i razočarenja”, rekao je, između ostalog, franjevac Repeša, povezavši iskustvo vjernika s iskustvom Isusovih učenika nakon njegove muke i smrti.

Potaknuo je vjernike da uskrsna radost zahvati njihove živote. Naglasio je da „Isus i nakon svojega uskrsnuća ostaje prisutan s nama, i to po euharistiji“ koja, kako je rekao, stvara zajedništvo. „Pozvani smo otkrivati radost ‘biti zajedno’, radost blagoslova. Prepoznajemo li naše živote kao blagoslov, prepoznajemo li Božju poruku? Božja prisutnost je blagoslov, ali i ljudi koji su nam sve ove dane prenijeli lijepe običaje, melodije. Oni su naša sveta uspomena, naši posrednici do Gospodina”, poručio je franjevac.