Budi dio naše mreže
Izbornik

Uveden u službu novi župnik Župe Gospe Brze Pomoći vlč. Anđelko Cindori

Slavonski Brod (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je za vrijeme misnoga slavlja u nedjelju 29. kolovoza u Župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u službu novoga župnika i upravitelja župe i svetišta uveo vlč. Anđelka Cindorija.

Simbolični ključ na početku mise novom župniku predao je župljanin Zdravko Boljetić, član Župnog ekonomskog vijeća, a potom je dekret o imenovanju novoga župnik pročitao nadbiskupijski tajnik vlč. Domagoj Lacković.

Osvrćući se na misna čitanja te nedjelje u prigodnoj homiliji nadbiskup Hranić je upozorio na sva zla koja izlaze iz čovjekova srca i onečišćuju ga. Vjernike je upozorio da ne dopuste da svoju vjeru žive samo na izvanjski način, nego da se trude da ih do kraja prožima vjera u Boga, iznutra mijenja i suobličava s Kristom.

Novom župniku i župnom vikaru posvijestio je kako u župnu zajednicu dolaze kao vjernici među vjernike, te ih podsjetio kako Isusov poziv na nutarnje suobličenje s Njime za njih ima osobitu težinu jer su, kako je rekao, po sakramentu svećeničkog ređenja sakramentalno suobličeni Isusu Kristu, koji je Glava Crkve i koji u njegovo ime ostvaruju trostruku službu za Božji narod: naviještanje Božje riječi, posvećivanje sakramentima koje dijele te upravljanja i vodstva povjerene im zajednice vjernika.

Ustvrdio je da se u današnje vrijeme u očima vjernika autoritet ne stječe službom, nego svjedočanstvom Kristove dobrote i ljubavi, poniznošću i svjedočanstvom osobnoga života. Naglasivši kako je vlč. Anđelko svećenik s bogatim pastoralnim iskustvom, dozreo i marljiv vjernike je pozvao da ga prihvate i budu mu u svemu pomoć i podrška, a jednako tako i župnom vikaru vlč. Marku Obradoviću, koji je u toj župi obavljao đakonski praktikum. Zahvalio je tom prigodom i prethodnom župniku Ivan Leniću istaknuvši kako je u svojoj 16-godišnjoj službi u toj župi bio dobar župnik, predan, sustavan i temeljit.

Naglasivši kako je župa dom za sve župljane dobrodošlicu novom župniku uime župe zaželio je vjeroučitelj Dominik Galojlić.

Oduševljen ljepotom ovoga Gospina svetišta, vidljivo radostan zbog toplog i srdačnog dočeka svojih župljana i nadbiskupovih poticajnih i ohrabrujućih riječi, župnik Cindori zahvalio im je i pozvao svoje župljane na suradnju. Prisjetivši se svoga mladomisničkog gesla „Prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi“ i te godine kada su mlade mise u njegovoj župi uz njega slavila još trojica mladomisnika pozvao je nove župljane da pod okriljem Gospe Brze Pomoći, oslonjeni na Gospodin, zajedno mole za nova duhovna zvanja te dodao kako njegova rodna župa ima 20 živućih svećenika i 50-ak redovnica. Zahvalio je i svom prethodniku župniku Leniću na svemu što je učinio u župi i svetištu.

Po preporuci Nadbiskupijskog ordinarijata Đakovo na kraju mise zajedno su molili molitvu župljana za vlastitog župnika.

Vlč. Anđelko Cindori rođen je 17. travnja 1969. godine u Varaždinu, a odrastao je u Župi Remetinec. Po završetku osnovne škole pošao je u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu sa željom da postane svećenik. Teološki studij započeo je u Zagrebu, a nastavio i diplomirao u Đakovu. Na Petrovo 1995. tadašnji biskup Ćiril Kos zaredio ga je za svećenika. Kao mladomisnik godinu dana bio je kapelan u Srijemskoj Mitrovici, a potom kroz šest godina u Industrijskoj četvrti u Župi sv. Josipa Radnika u Osijeku. Istodobno je kroz godinu dana bio i upravitelj župe u Sarvašu te kroz tri godine u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku. Šest godina bio je župnik u Kneževim Vinogradima u Baranji, osam godina u Župi Presvetog Trojstva u Čepinu i posljednjih pet godina župnik dviju župa u Vinkovcima: Župe sv. Ćirila i Metoda te Župe bl. Alojzija Stepinca. Član je Nadbiskupijskog katehetskog vijeća te Nadbiskupijskom ekonomskom vijeća.