Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvod u misu nadbiskupa Hranića na proslavi Dana hrvatskih mučenika

Udbina (IKA)

Uvod u misu đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića, na proslavi Dana hrvatskih mučenika na Udbini u subotu 9. rujna, prenosimo u cijelosti.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Zahvaljujem Ocu biskupu Zdenku za njegovu pozdravnu i uvodnu riječ te vas i ja sve od srca pozdravljam riječima Krista uskrsloga: „Mir vama!“.

Dragi Oci biskupi, braćo svećenici, redovnici i redovnice; draga braćo i sestre, dragi hodočasnici! Slaveći Trojedinoga Boga i zahvaljujući mu za mučenička svjedočanstva brojnih pripadnika našega hrvatskoga naroda, koji su se svojim nastojanjima i svojom žrtvom sve do smrti suobličavali Isusu Kristu i ujedinjeni u molitvi za sve one koji su se kroz našu povijest svojom stradanjem i smrću ugrađivali u obranu samog opstanka i slobode našega naroda te za očuvanje našeg kršćanskog katoličkog i kulturnog identiteta, na ovom spomen-slavlju Kristova prijelaza kroz smrt u život i njegove pobjede nad svakim ljudskim grijehom i zlom, posvješćujemo si da zbog društvene dimenzije ljudske osobe i veza koje nas ujedinjuju jedne s drugima svi istodobno baštinimo i teret zabluda te grijeha naših predaka koji su živjeli prije nas.

Naše suočavanje s mučeničkom poviješću i s istinom traži od svakoga od nas ponaosob te od nas kao naroda u cjelini i kajanje za zlo i grijehe koje su počinili pripadnici i naše Crkve i naroda te tako drugima prouzročili bol te uprljali i kompromitirali naše hrvatsko ime. Ono traži i obraćenje našega uma i srca, našu molbu za oprost od žrtava našega grijeha i zla te prepuštanje Božjem milosrđu onih koji su nama nanosili zlo. Kršćansko čišćenje pamćenja i spomen mučenika zahtijevaju od nas i nastojanje oko obnove narušenih odnosa, uzajamno pomirenje te uspostavu pravde i povjerenja kako u našem društvu, tako i među svim ljudima i narodima u svijetu.

Raskajana srca radi svojih grijeha zazovimo Božje milosrđe i praštanje na sebe, na članove našega naroda koji su se ogriješili o Kristovo evanđelje, te na sve one koji su nama kroz povijest nanosili nepravdu, stradanje, nasilje i zlo.