Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Sprovod subotičkog biskupa Slavka Večerina

Subotica (IKA)

Sprovod pokojnog subotičkog biskupa Slavka Večerina održan je u četvrtak 1. rujna u subotičkoj katedrali. Misu zadušnicu predvodio je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije (MBK) sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Német SVD, koji je propovijedao na mađarskom jeziku, dok je beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar SDB održao propovijed na hrvatskom jeziku.

U ime svih članova Hrvatske biskupske konferencije i njezina predsjednika nadbiskupa Želimira Puljića na sprovodu je sudjelovao đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je na kraju mise održao prigodni govor. Na sprovodu su bili brojni nad/biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Mađarske i Rumunjske. Nakon mise uslijedili su sprovodni obredi biskupa Večerina.

Tijelo pokojnog subotičkog biskupa od 12 sati bilo je izloženo u katedrali od kad su vjernici mogli doći pomoliti se i upisati u knjigu žalosti. Vjernici pojedinih župa Grada Subotice molitveno su bdjeli uz odar sve do početka sprovodne mise. Uz odar biskupa Večerina od 16 sati do kraja sprovodnih obreda bili su Čuvari Božjeg groba i Vitezovi sv. Jurja.

Biskup Večerin preminuo je u večernjim satima u petak, 26. kolovoza u Domu za smještaj odraslih i starijih osoba Zrenjaninske biskupije „Misericordia“ u Kikindi.

Papa Franjom imenovao je 8. rujna 2020. mons. Slavka Večerina subotičkim biskupom. Za subotičkog biskupa zaređen je po rukama biskupa Ladislava Németa u katedrali – manjoj bazilici Sv. Terezije Avilske u Subotici, na spomendan sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga 2020.

Ključne riječi:
biskup Slavko Večerin sprovod