Budi dio naše mreže
Izbornik

Valpovo: Misa na Dan državnosti

Valpovo (IKA)

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske misu za Domovinu u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM u Valpovu u subotu 30. svibnja predvodio je župnik Zvonko Mrak u suslavlju domaćega župnog vikara Luke Ćosića.

Misa za domovinu ujedno je bila i završetak devetnice Duhu Svetom u župi u kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika. Promišljajući o posljednjoj temi devetnice „Dar savjeta u glasu proroka“ župni vikar je ustvrdio kako promatrajući Izraelski narod vidimo kako je sloboda i „državnost“ bila vrhunska vrednota koju prije svega Bog daje. Kada se uljulja u komociju vlastite državnosti i slobode sama sloboda biva ugrožena. Tada ustaju proroci koji pozivaju na obraćenje i promjenu. Kada Izraelski narod iznevjeri savez događa se gubitak slobode i državnosti. Ponovni povratak savezu jamstvo je trajnosti kraljevstva. Uspoređujući tako povijesno-spasenjsku povezanost Izabranog naroda i našeg vremena vikar je ustvrdio „u Kristu nam se otkriva kako obećanja Božjeg kraljevstva nadilaze okvire nacije, vremena i povijesti tako da kršćanin nikada nije u svojoj domovini. Jasno, tiče ga se domovina u kojoj živi. Za nju treba biti spreman položiti život ali u svijesti da je „domovina na nebesima“.

Slušajući proročki glas Duha Svetoga koji u svim vremenima nadahnjuje ljude za dobro možemo se poput Izraelskog naroda radovati slobodi i svojoj državi koja je ipak prije svega djelo Božje i brojnih žrtava malih ljudi velikih po svojem djelu ljubavi za Domovinu trajno osluškujući glas Božji koji nas i u ovom vremenu poziva na vjernost savezu i obraćenje.

Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju voditeljice s. Danijele Škoro. Nakon euharistijskog slavlja župnik Zvonko Mrak predvodio je molitvu za sve poginule branitelje na groblju gdje su gradski velikodostojnici položili cvijeće i svijeće.

Ključne riječi:
dan državnosti misa Valpovo