Budi dio naše mreže
Izbornik

Varaždin: Održan drugi u nizu okruglih stolova o djelovanju katolika danas

Varaždin (IKA)

„Katolička vjera je moje životno zvanje (I. Merz). A moje?" bila je tema drugog u nizu okruglih stolova o djelovanju katolika danas održanom u ponedjeljak 6. ožujka u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

O temi su govorili p. Ivan Ike Mandurić, DI, i Marina Perak koja s p. Mandurićem surađuje u provođenju projekta kršćanskog aktivizma te je koordinatorica programa 3D formacije. Na okruglom stolu govorilo se o kršćanskom aktivizmu, načinima i mogućnostima djelovanja vjernika laika u današnjem vremenu kroz lik i djelo Ivana Merza.

P. Mandurić uvodno je predstavio hrvatskog blaženika, opisujući kako je izgledao njegov život. Nadalje, progovorio je o ključnoj ulozi koju je bl. Merz odigrao u kontekstu katoličke akcije na našim prostorima te u čemu bi on današnjim mladim laicima mogao i trebao biti uzor. Kako je rekao, to je ponajprije u neupitnoj istinskoj ljubavi prema Crkvi, ali i u spremnosti na slušanje, poslušnost autoritetu svetog Oca pape.

„Rekao bih da je danas to kod mnogih upitno i postaje popularno u to sumnjati, ali to je velika zabluda i prevara. Ne može se biti vjeran Crkvi, a da nismo spremni slušati i biti poslušni svetom Ocu papi“, naglasio je p. Mandurić. Što se tiče projekta kršćanskog aktivizma, p. Mandurić je rekao kako je on nastao na temelju brojnih iskustava koje su viđali on i njegovi suradnici da se, svugdje tamo gdje je prisutna struktura i plansko djelovanje, postignu rezultati, a gdje je god stihija, rezultati zapljusnu, ali vrlo brzo se ostaje na suhome.

„Naša nakana je pomoći svima onima koji su zreli, imaju istinsku ljubav prema Domovini i Crkvi, njima pomoći da prepoznaju koje je njihovo poslanje, koji prostor na kojem oni mogu dati rezultat, koja je to potreba u društvu te pomoći im da iz tog svog načina spremnosti prijeđu u formu, u plan i to umreženih sa skupinom sličnih koji isto osjećaju, kako bi se dogodila konkretna inicijativa i projekt, plan djelovanja koji ih onda vodi i do rezultata. A na koncu ih vodi i do njihovog dubokog zadovoljstva“, poručio je p. Mandurić.

Dodao je i kako ne postoji područje na kojem kršćanski aktivizam ne bi trebao biti vidljiv. Uvijek je vidljiviji ondje gdje je društvu i svijetu vidljivija potreba, ali on je doista svugdje potreban. „U pitanjima socijalne tematike, društvenih nepravdi, pitanja obitelji, ekologija, znanost, umjetnost…dakle u baš svakom području ljudskog djelovanja potrebna je prisutnost civilne inicijative koja u finesama drugačije vidi stvari od bilo kojih programa i inicijativa koje dolaze odozgo“, istaknuo je p. Mandurić.

O svom iskustvu sudjelovanja u projektu kršćanskog aktivizma Perak je posvjedočila da je prepoznala to kao važno područje gdje je potrebno poticati laike, naročito mlade, da prepoznaju potrebu da se moraju aktivno angažirati u društvu jer ako neće oni, tko će. „Naviještat Kristovu riječ zapravo jest to da ja mogu živjet Evanđelje u svakodnevnom životu, da prepoznam potrebe društva na koje ja mogu i na koje sam pozvana odgovoriti“, poručila je Perak i dodala kako, kad promišljamo o vjeri kao životnom zvanju, potrebno je podsjetiti se da vjera bez djela i nije vjera, već se ona mora prepoznati i po djelima.

„Ako nas Kristov život prožima, ako je to nešto na što smo pozvani, onda jednostavno na to moramo odgovoriti, jer nas evanđelje uvijek na to poziva. Kad ja postanem svjesna da to treba prožimat cijeli moj život, onda moram raditi na tome da se to i ostvari. Važno je što više posvješćivanje laika da se uključe aktivno u život Crkve, da ne budu pasivni promatrači, nego da su pozvani biti aktivni i u svojim župama, na poslu, u obitelji, zajednicama, gdje god da jesu, gdje god rade, gdje god djeluju, da su pozvani tu živjeti to evanđelje“, istaknula je Perak.

Okrugli stol i ovog puta je moderirala voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin Irena Gotal koja je na kraju najavila i idući okrugli stol u ovom ciklusu koji će biti prvog ponedjeljka u travnju. Nosit će naziv „Umjetnost – zrcalo društva: uloga vjernika u stvaranju“, a govornici na okruglom stolu će biti: doc. dr. sc. Ivan Dodlek, zatim glumac i redatelj Rene Medvešek te akademska slikarica Eva Vukina.

Podsjetimo, Varaždinska biskupija, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, organizira ciklus okruglih stolova o djelovanju katolika danas pod geslom „Hajde! Ja te šaljem!“ (Izl 3,10) i to povodom 100. godišnjice enciklike pape Pija XI. „Ubi arcano Dei“ (23. 12. 1922.) koja je potaknula Katoličku akciju,  izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.