Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatrogasne snage neprestano na terenu – danas skidaju toranj katedrale

Sisak (IKA)

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je u subotu 9. siječnja da na području pogođenom potresom neprestano djeluju vatrogasne snage te su u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 19 vatrogasnih zajednica županija. Zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih najavio je nastavak skidanja dijelova zvonika i zvona sisačke katedrale.

Aktivnosti 8. siječnja

Vatrogasne snage su tijekom 8. siječnja nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Prema  obrađenim podacima 8. siječnja 2021. godine, ukupno je angažirano 567 vatrogasca sa 125 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 549 vatrogasnih intervencija.

Na području Vatrogasne operativne zone (VOZ) Glina su angažirane snage s područja VZŽ Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Šibenko-kninske i IVP Split, Zadar i Šibenik s ukupno 236 vatrogasaca, 32 vatrogasna vozila, a evidentirano je 78 intervencija.

Na području VOZ Sisak angažirane su snage s područja VZŽ Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Zagrebačke i Virovitičko-podravske županije s ukupno 166 vatrogasaca, 35 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 230 intervencije.

Na području VOZ Petrinje angažirane su snage s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Dubrovačko-neretvanske, Grada-Zagreba, Osječko-baranjske, Istarske i IVP Dubrovnik sa 165 vatrogasaca, 58 vatrogasnih vozila, a evidentirane su 241 intervencije.

Skidanje križa sa zvonika sisačke katedrale

Od značajnih intervencija koje su odrađene zajedno s ostalim službama na terenu u priopćenju se ističe skidanje križa sa zvonika sisačke katedrale (JVP Zagreb i JVP Sisak).

„Započeli smo uklanjanje tornja sa zvonika katedrale u Sisku. Skidanje se radi u fazama. Prva faza je uklanjanje ostataka žbuke i cigle te osiguranje gurtnama zidanog zvonika od urušavanja. Druga faza je skidanje križa s tornja i treća faza je osiguranje samog tornja i skidanje istog u cijelosti. Skidanje tornja vrši se na sličan način kao i na zagrebačkoj katedrali. Danas se planira izvršiti treća faza uklanjanja cijelog tornja, i nakon toga uklanjanje zvona iz zvonika. Radove izvode djelatnici JVP grada Zagreba, specijalistički tim za spašavanje iz dubina i s visina. Spašavanje iz ruševina odrađuje se u suradnji sa JVP Grada Siska, poduzećem Mamut Zagreb, PU Sisačko-moslavačka i djelatnika župe“, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Danas (9. siječnja) na terenu će biti angažirana 523 vatrogasca sa 108 vatrogasnih vozila.

vatrogasne snage prije odlaska na teren (HVZ)

skidanje križa sa zvonika sisačke katedrale (HVZ)

skidanje križa sa zvonika sisačke katedrale (HVZ)

skidanje križa sa zvonika sisačke katedrale (HVZ)

skidanje križa sa zvonika sisačke katedrale (HVZ)